i samarbete med
Aftonbladet Resor
guider
KÖPENHAMN
Många tycks ha flera klart framträdande bilder av Köpenhamn, var och en säkert riktig men ofullständig.
  Det är en gammal handelsstad med utsikt över infarten till Östersjön, en progressiv stad som tolererar ett brett spektrum av olika livsstilar, en storstad vars effektivitet tävlar med schweizarnas och en stad som är så associerad med arkitektoniska skatter att den är känd som "De vackra spirornas stad".
  Köpenhamns många statyer och fontäner, i kombination med danskarnas stora miljömedvetande, gör Köpenhamn till en perfekt stad för promenader och upptäckter.

  

ATT KOMMA DIT HOTELL RESTAU-
RANGER
SE & GÖRA
ENDAGS-
UTFLYKTER
SHOPPING NÖJEN SPORT&FRITIDSNABBORIENTERING

Köpenhamn är en kompakt stad. Dess äldsta del kantas i väster av Rådhuspladsen, Tivoli och centralen, i norr av Orsteds-parken och Norreports tågstation, i öster av Rosenborgs trädgårdar och Kongens Nytorv Ströget, och i söder av slottsön. Öster om Kongens Nytorv ligger det gamla hamnområdet, "Nyhavn", med pittoreska värdshus och packhus som kantar en äldre kanal. Bortanför Nyhavn finns Amalienborg, danska kungafamiljens hem.
FAKTA
Antal invånare: 483 658 personer bor i stadskärnan, över 1,2 miljoner i regionen.
Storlek: Centrala Köpenhamn är 10 kvadratkilometer
  I Köpenhamns absoluta centrum - en linje som sträcker sig från den nyligen renoverade Rådhuspladsen till Kongens Nytorv - är det tätbefolkade Ströget. Väster om Ströget ligger universitetskvarteret, sydväst om området som domineras av Christiansborg, och ännu längre bort, över en kanal, Christiania, med sin arkitektur i holländsk stil och frimodiga invånare på tvärs mot kulturen.
  Söderut ligger Amager-ön som en gång var Köpenhamns köksträdgård där holländska jordbrukare lärde danskarna att odla blommor och grönsaker och som nu är en del av storstadsområdet Köpenhamn och Kastrups internationella flygplats. BR>
   Språk
     Språket är danska, och för den som inte kan göra sig förstådd går det bra med engelska, som talas och förstås nästan överallt, särskilt i butiker, på hotell och affärsmöten.

   Valuta
  Valutan är krone/kroner och skrivs DKK (eller DKr eller kr). Precis som i Sverige är en krone 100 öre. Sedlar finns i valörerna 50, 100, 500 och 1000 kroner, mynten i 1, 2, 5, 10 och 20 kroner.
  Klicka här så kommer du till Valutaspecialisten.
  
   Tidsskillnad
   Köpenhamn har samma tid som Sverige.

   Vaccinationer
   Inga vaccinationer behövs. Kranvatten går bra att dricka, även om de flesta på besök hellre dricker en hof.

   Klimat
   Köpenhamns kalla klimat beror på närheten till Östersjön. Var beredd på milda somrar och kalla vintrar. Mest regn i juli och augusti. Medeltemperaturer: januari -2-2 grader Celsius, februari -3-2, mars -1-6, april 3-10, maj 8-16, juni 11-19, juli 14-22, augusti 14-21, september 11-18, oktober 7-12, november 3-7, december 1-4.

   Elektricitet
   220 volt är standard.

   Klädsel
   Kostym för män och dräkt för kvinnor är normen för affärsklädsel. Danskarna själva lutar åt dämpade färger och ledig klädsel snarare än den typ av det senaste modet som man ser i länder som Frankrike eller Italien. Du kommer att tycka att vädret i denna stad vid havet är oförutsägbart; att ta på sig flera lager är ett råd, och ett paraply och en regnrock kommer ofta väl till pass. Att bära med sig ett lätt ytterplagg, även under sommaren, rekommenderas.

   Seder och bruk
   Företagskulturen i Danmark verkar väldigt avslappnad jämfört med danskarnas tyska eller engelska kollegor. Yngre personal tilltalar ofta sin koncernchef med förnamn. Danskarna är punktliga till möten och tar allvarligt på muntliga överenskommelser och åtaganden. Affärer gör man vanligen under normal kontorstid och över lunch.

   Öppettider
   De flesta affärer och kontor har öppet måndag-fredag kl 08.00-16.00. Butikstiderna är vanligen måndag-fredag från kl 09.30 eller 10.00 till 17.30 eller 19.00, på lördagar från 09.00 till 12.00 eller 14.00 (även om man första lördagen i varje månad har öppet ända till 17.00).
  Olika kiosker och jourbutiker som säljer tobak, tidningar och godis stänger senare. Under det senaste året har 7-Eleven-butiker (öppna dygnet runt) invaderat staden och finns över hela Köpenhamn. Bagerier, florister och smörgåsbutiker (smørrebrød) har ofta öppet sent. Centralens stormarknad är tillgänglig varje dag kl 08.00-00.00. Längs med Ströget och gågatorna finns vissa ställen som serverar turister och som har öppet på söndagar. I Köpenhamn är alkoholförsäljning i butik förbjuden efter kl 20.00..

   Helgdagar
   1 januari, nyårsdagen, 1 april, skärtorsdag, 2 april, långfredag, 4 april, påskdagen, 5 april, annandag påsk, 8 maj, den stora frälsardagen, 1 maj, arbetarnas dag, 21 maj, Kristi Himmelsfärdsdag, 1 juni, annandag pingst, 5 juni, konstitutionsdagen, 24--25 december, jul, 26 december, annandag jul (Obs! datum avser 1999). Observera: De flesta affärsverksamheter har stängt under de första tre veckorna i juli.
  
   Dricks
   Att ge dricks är inte vanligt i Danmark eftersom serviceavgifter är inräknade i restaurang- och hotellnotorna och taxipriserna. För särskild service på restaurang kan man runda av notan uppåt.
  
   Moms
   På alla varor och tjänster läggs en mervärdesskatt om 25 procent, även i Danmark kallad moms, men man kan exportera skatte-/momsfritt om man köper varor för över 300 DKK i samma butik. Be försäljaren om de papper som behövs (ett kvitto räcker inte). Om man väljer att bära de inköpta varorna i sitt bagage kan man få en återbetalning på flygplatsen genom att visa papper som styrker inköpet. Man kan också få momsen återbetald om man ordnar hemtransport av varorna och de papper som behövs har upptecknats vid tiden för köpet.
  
   Brottslighet
   Köpenhamn är en väldigt säker stad jämfört med de flesta europeiska huvudstäder. Våldsam brottslighet är ovanlig, även om plånboks- och väskstölder är något man bör akta sig för. Det är i allmänhet säkert att gå ensam, och att resa med buss eller tunnelbana är säkert, dag som natt. Håll däremot uppsikt över ditt bagage, och en hand på plånboken på centralstationen när du växlar pengar. Ta bort alla värdesaker och bagage från bilen innan du parkerar, och lås den självfallet - särskilt nära hotell och bakom centralstationen.

   Telefon
   Nödtelefonnummer:
   För medicinsk hjälp eller polisen, ring 112.
   Att ringa: Riktnummer - Danmarks landskod är 45. Separat riktnummer för Köpenhamn saknas. De två första siffrorna i ett danskt telefonnummer (31, 33, etc) säger var området ligger.

     För barn
   Tivoli, Köpenhamns zoo, Leksaksmuseet, Eksperimentarium (ett vetenskapsmuseum), Barnens museum, Legoland på Jylland.

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID


   ATT KOMMA DIT
  

Med flyg
   Kastrups internationella flygplats ligger på Amager-ön, bara 20 minuters resa (12 km) från stadskärnan. Det är en av Europas mest trafikerade flygplatser och har en av kontinentens lyxigaste och modernaste shopping- och servicearkader. Bagagebandet hittar man vid "Amkommst"-skylten.
  Hotellbussar - Det finns inte.
  Flygbussar - om man har bagage är det bästa sättet att ta sig in till stan med SAS buss, som är parkerad utanför utgången och som avgår var 15:e minut från tidig morgon till kl 21.45 och anländer centralstationen 25 minuter senare. Bussen kostar 35 DKK. Ett annat, mindre rymligt, alternativ, är den lokala bussen 250S, som man tar även den precis utanför terminalen. Avgår var 15:e minut från omkring kl 05.30 till midnatt varje dag, tar 25 minuter att nå centralstationen och kostar 15 DKK. Jämna pengar är inget krav, men sedlar större än 100 DKK kan inte växlas.
  Taxi - hållplatser för taxi finns utanför terminalens huvudgate för ankommande. Att ta sig in till stan kostar omkring 120-150 DKK, beroende på tid på dygnet.
  Hyrbilar - Hertz, Budget och Avis finns på plats vid flygplatsen.

   Med bil
   Bil kör man, precis som i Sverige, på höger sida. Hastighetsbegränsningen på landsvägarna är 110 km/tim, i städer 50-80 km/tim. Fotgängare och cyklister har förtur, så lämna företräde åt cyklister på cykelvägarna mellan vägen och gångvägen. Enligt lag måste fordon ha strålkastarna tända, dag som natt. Höga böter till den som missar parkeringstiden och står för länge (använd den lilla klockan i vindrutans hörn för att ställa starttiden). Straffet för att köra onykter är väldigt stränga, och gränsen för mängden alkohol i blodet man får ha i samband med bilkörning har nyligen sänkts; ta en taxi eller allmänna kommunikationer hem redan efter en eller två drinkar.

   Med tåg
   Danska statliga järnvägens (DSB) resebyråns tåg går intercityrutterna och över hela Danmark. För DSB-information, ring 3314-1701; för inrikes resor, ring 3314-8800; för internationella resor, ring 3314-3088. Använd numren ovan för information om rutter, tider och priser och för att boka platsbiljetter. Hovedbanegaarden (centralstationen) ligger i city, mittemot Tivoli och fem minuters promenad från rådhuset.

   Med buss
   Intercity-tågen, snarare än bussarna, är det viktigaste och mest utbredda sättet att ta sig ut i landet. Ring Valby station (8678-4888) för information om bussar från/till Aarhus och Herlev station (3157-4711) om bussar från/till Aalborg. Busslinjer som förbinder Danmark med Sverige finns vid flygplatsen och vid centralstationen i centrum.

   Att ta sig runt
  Cykling: Det finns cykelbanor över hela stan, och i Köpenhamn cyklar alla - till och med premiärministern. För 20 DKK kan man hyra en cykel vid vilket cykelställ som helst och få pengarna tillbaka när man återlämnar cykeln!
  Bussar och tåg - Stor-Köpenhamn korsas av ett nät med HT-bussar (vanligen gula) och S-tåg (eller S-tog), som har gemensamt biljettsystem. De går ofta och punktligt med början kl 05.00. Busstidtabeller och -rutter finns på bussarna och turistbyrån. Bussarna går tre till sex gånger i timmen dagtid, en till tre gånger i timmen under kvällen fram till midnatt, då ett begränsat antal nattbussar fortsätter att gå. Bussarna utgår från Rådhuspladsens terminal i centrum, tel 3645-4545 (bemannat kl 07.00-21.30 varje dag).
  Ett nät av S-tåg utgår från centralstationen, även den i centrala Köpenhamn vid Bernstorffsgade och Vesterbrogade. De löper under staden inom centrum och dyker upp i det fria när de närmar sig förorterna. Tel: 3314-1701 (öppet kl 06.30-23.00 varje dag). En enkel vuxenbiljett som kostar 11 DKK ger rätt att resa i två zoner (det vill säga i hela centrala Köpenhamn) inom en timme, antingen med buss eller tåg. Biljetten kostar hälften för barn mellan 7 och 14 år; barn yngre än så åker gratis. Ett tvåzons-klippkort som kostar 70 DKK gäller för tio individuella tåg- eller bussresor över större delen av centrala Köpenhamn. En 24-timmars vuxenbiljett som kostar 70 DKK ger en rätt till obegränsade resor i Köpenhamn med omgivningar och de norra delarna av Zealand-ön (inklusive Kronborg- och Frederiksborg-slotten).
  Köp biljetter och klippkort på bussen eller vid biljettkassor eller försäljningsmaskiner på stationerna. Jämna pengar behövs inte. Man måste stämpla biljetter och klippkort i början av resan i maskinen längst fram i bussen eller vid de gula tidklockorna på stationernas plattformar. De är giltiga en timme från tiden som står stämplad.
  Observera: turister kan köpa Köpenhamnskortet (Copenhagen Card) som gäller i tre dagar och ger rätt att åka med allmänna kommunikationer och gratis inträde till 60 sevärdheter, inklusive Tivoli och zoo för 140 DKK, 230 DKK eller 295 DKK, beroende på hur länge kortet gäller. För barn kostar det halva priset. Köp Köpenhamnskortet på hotell och resebyråer eller hos turistbyrån.
  Taxi - stanna en taxi på gatan eller vid någon av hållplatserna för taxi, som man hittar över hela stan. Taxibilar väntar nästan alltid vid S-tågstationer. Lediga bilar visar en skylt som säger "FRI" (ledig). Upp till fyra passagerare kan dela en taxi. För grupper större än fyra kan man beställa en bil per telefon utan extra kostnad. Passagerarna kan dela på kostnaden, antingen genom att man förhandlar om priset sinsemellan eller genom att chauffören delar upp det. De flesta taxibilar tar kreditkort. De flesta chaufförer talar även engelska. Grundpriset för en taxi är 22 DKK plus 7,70 DKK per km kl 06.00-18.00; 9,60 DKK per km kl 06.00-18.00 lördagar, söndagar och nationella helgdagar. Bland taxiföretagen finns Amager-Obro (tel: 3250-1260 eller 3142-0300), Hovestadens (tel: 3122-5555 eller 3645-5555), Kobenhavns (tel: 3135-3535 eller 3158-7777) och Radio Codan (tel: 3110-1010).

   Tjänster och service
   Bankernas öppettider De flesta banker har öppet måndag-fredag kl 09.30-16.00, torsdagar till 18.00.
  Växla pengar/bankomater Bankomater ger de bästa kurserna. Banker och hotell ger de sämsta. Forex växlingskontor i centrum ger en hygglig kurs och tar ingen växlingsavgift. Bankerna har en standardkurs som är samma hos alla kontor. Bankomater finns över hela stan. En på flygplatsen, precis innanför utgången. American Express växlar valuta och resecheckar utan avgift. Måndag-fredag kl 09.00-17.00, lördag 09.00-12.00. Nära storkfontänen, Amagertorv 18, tel: 3311-5005. Centralstationen har växlingskontor i stora hallen som är öppet varje dag (titta efter Forex-skylten). Dagligen kl 08.00-21.00. Tel: 3311-2220. Danish Exchange har tre kontor längs Ströget. De flesta har öppet måndag-lördag kl 09.00-22.00, söndag 12.00-18.00. Ligger på Ostergade 61, tel: 3393-0460; Vimmelskaffet 47, tel: 3393-0418; och Frederiksberggade 5, tel: 3333-0415. Tivolis nöjespark har också växling, april-september, kl 12.00-23.00. Inne på Tivoli vid Vesterbrogade 9, tel: 3124-0447. Dygnet-runt-öppna "Foreign exchange machine"-automater finns i centrum utanför följande Unibank-kontor: Axeltorv-kontoret mittemot Tivoli; Rådhus-kontoret mittemot rådhuset; Vimmelskaftet-kontoret på Ströget. Du kan använda ditt MasterCard eller Visa - i allmänhet med pin-kod - för att ta ut pengar dygnet runt vid de röda Kontanten-automaterna som finns runt om i stan, oftast utanför banker. Växlingsmaskiner, som växlar sedlar i en valuta till en annan finns även de över stan, vanligen utanför banker.
  Handikappservice Danmarks service för handikappade är utmärkt. Många av de äldre byggnaderna och museerna är inte rullstolsanpassade, men nyare, som museet i kung Christian VIII:s palats, är det. De flesta stadsbussar har hydrauliska system som gör att de kan sänkas för att underlätta påstigning för äldre och handikappade, och man kan uttryckligen begära att få åka med en av dessa bussar. Med någon som hjälper en kan en rullstolsburen person med lätthet resa med tåg, eftersom de flesta av områdena utanför stan och stationerna i centrum har hiss. En omfattande lista över tillgänglig handikappservice finns hos danska turiststyrelsen, mittemot centralstationen på Vesterbrogade 6D, tel: 3311-1415.

   Akutsjukvård
   En turist kan utan kostnad vända sig till akutmottagningen hos vilket sjukhus som helst om en skada eller allvarlig sjukdom uppträtt under de senaste 24 timmarna. Engelsktalande läkare kan nås vardagar kl 09.00-16.00 på telefon 3393-6300. Bland sjukhusen finns Rigshospitalet, Blegdamsvej 3, tel: 3545-3545; Frederiksberg Hospital, Nordre Fusanvej 57, tel: 3834-7711; Bispebjerg Hospital, Bisp. Bakle 23, tel: 3531-3531; och Sundby Hospital (närmast flygplatsen), Italiansvej 1, tel: 3234-3234 (på Amager-ön).
  Jourapotek Steno Apotek har öppet dygnet runt, Vesterbrogade 6C, nära centralstationen, tel: 3314-8266. Sonderbro Apotek (närmast flygplatsen) har också öppet dygnet runt, Amagerbrogade 158, tel: 3158-0140. Var beredd på att betala en nattavgift utöver priset för expedieringen av receptet. Tar inga kreditkort.
  
  Post
   Huvudpostkontoret är öppet måndag-fredag kl 10.00-18.00, lördag 09.00-13.00. Tietgensgade 37, tel: 3333-8900. Postkontoret på centralstationen har öppet måndag-fredag kl 08.00-22.00, lördag 09.00-16.00, söndag 10.00-17.00. Tel: 3333-8900. Det tredje största postkontoret, öppet måndag-fredag kl 09.00-18.00 och lördag 09.00-13.00, ligger på Kobmagergade 33, tel: 3341-0300. Postinformation kan man försäkra sig om på vardagar kl 10.00-18.00 och lördag 09.00-13.00 på tel 3333-8900. Bland postens tjänster finns telegram och telex liksom brev och paket. Seaborn Express, kl 08.30-17.00. Kristinevej 10, tel: 3250-5040, fax: 3250-1845; Federal Express, Fulgebaekvej 2 JC., tel: 7010-4500; DHL World Express, Ringager 2A, tel: 4348-7373, fax: 4343-0514; UPS Denmark, Naverland 7-11, tel: 8030-2222, fax: 4323-8800.

  Tidningar
   Danskspråkiga nyhetstidningar som förser Köpenhamn är Politikken och Berlingske Tidende, båda dagliga morgontidningar. Utländska dagstidningar - några av de engelskspråkiga publikationer som finns att få tag på är International Herald Tribune, Financial Times och U.S. News and World Report, liksom de flesta stora brittiska dagstidningar. De finns hos de flesta större tidningskiosker, på centralstationen och de större hotellen. Tidningsaffären på centralstationen är öppen till kl 21.00. Norreport stations kiosk har öppet till kl 20.00.

  Turistinformation
   Var uppmärksam på att turistbyrån får provision på alla biljetter man säljer och hotellbokningar man gör, så de kan ha en partisk inställning när de tipsar dig. Har öppet varje dag under maj, kl 09.00-18.00; första juni till mitten av september har man öppet kl 09.00-20.00; mitten av september till april måndag-fredag kl 09.00-17.00, lördag 09.00-14.00. På hörnet av Vesterbrogade och Bernstorffsgade, vid Tivoli och nära centralstationen, tel: 3311-1325. Danska turiststyrelsen ger oberoende reseinformation. Öppet under normal kontorstid. Vesterbrogade 6D, mittemot centralstationen, tel: 3311-1415. Observera: informationscentret i mitten av Rådhuspladsen används såväl som central busstation som lokalt informationscenter (vardagar kl 08.00-20.00, lördag 10.00-17.00).

  Nöjesguider
   Copenhagen This Week är gratis och finns på turistbyrån och på hotell. Playtime är en alternativ guide som ges ut av (och som bara finns hos) Use-it, ett informationscenter som kommer med ekonomiska, mindre kommersiella alternativ vad gäller underhållning, restauranger och inkvarteringar; vid Rådhusstraede 14, i centrum. Måndag-fredag kl 10.00-16.00 (mitten av juni till mitten av september 09.00-19.00). Tel: 3315-6518.

Service för affärsresenärer
  
   Ljud- och bildanläggningar Många hotell och konferenscenter tillhandahåller ljud- och ljusutrustning. Följande företag hyr ut utrustning måndag-fredag kl 09.00-17.00 och hämtar och levererar. Utom normal kontorstid är telefonsvararservicen på danska. Comtech, a/s Badehavnsgade 12 SW, tel: 3646-1010, fax: 3646-1955; Teletech Congress, tel: 4492-9800, fax: 4492-9801; Informationsteknik, öppet kl 08.30-17.00, på Bispevej 25, tel: 3810-2211, fax: 3810-5241.
  Mobiltelefoner - För närvarande verkar det inte vara möjligt att hyra, utan att köpa, en telefon i Köpenhamn.
  Datorer - Vissa stora hotell, som Radisson SAS, har kontorutrustning som gästerna får använda. Dataudlejning hyr ut IBM-kompatibla datorer, med möjlighet till hämtning och leverans mot extra kostnad. Dygnet runt-servicelinje. Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 10.00-18.00. Vangedevej 233, 2860 Soborg, tel: 3156-4106. En annan möjlighet är AV-DUS, A. Nielsens Boulavarden 124-126, tel: 3149-5201, fax: 3149-5743. Comtech, a/s Badehavnsgade 12 SW, tel: 3646-1010, fax: 3646-1955, hyr också ut datorer, liksom Apple Center på Aboulevard 13, tel: 3139-5353.
   Mässcenter - Bella Center, Center Blvd. 5, 2300 Copenhagen S, tel: 3252-8811, fax: 3251-9636; även Radisson SAS Falconer Center, Falkoner Alle 9, 2000 Frederiksberg, tel: 3119-8001, fax: 3187-1191.
   Konferenscenter och mötesplanering - International Conference Services, Strandvejen 171, 2900 Hellerup, tel: 3961-2195, fax: 3946-0515. DIS Congress Service Copenhagen, Herlev Ringvej 2C, 2730 Herlev, tel: 4492-4492.
   Bud - De Gronne Bud ordnar med budservice måndag-fredag kl 07.00-19.00, 48 DKK. Blagardsgade 22, 2200 Copenhagen N, tel: 3139-3139. Budstikken har dygnet runt-service måndag-fredag. 48-60 DKK. Niels Ebbesensvej 17, 1911 Frederiksberg C, tel: 3124-6200.
   Kopiering - Vesterkopi har kopiering och faxservice, med möjlighet till hämtning och leverans. Måndag-fredag kl 08.30-17.30. Vesterbrogade 69, 1620 Copenhagen V, tel: 3327-8833. Prontaprint gör kopior och har en fax. Måndag-fredag kl 09.00-17.00. Gammel Kongevej 82, 1850 Frederiksberg C, tel: 3122-2336. Tutein and Koch, 75 Favergade 8, tel: 3313-3630, fax: 3393-7475.
   Sekreterarservice - Följande företag erbjuder telefonsvarar- och adresservice, jämte sekreterar-, fax-, telefax-, kopiering- och översättarservice. Kontor och möteslokaler finns. Copenhagen City Business Center, måndag-fredag kl 08.00-17.00, Grabrodretorv 1, 1154 Copenhagen K, tel: 3333-8833. Regus Business Center, måndag-fredag kl 09.00-17.00. Larsbjornsstraede 3, 1454 Copenhagen K, telefon: 3332-2525.
   Översättare och tolkar - Översättnings- och tolkservice i samtliga större språk finns att få tag på från Compactas, Vesterbrogade 32, 1620 Copenhagen V, tel: 8074-4000, och Inter-set, Vesterbrogade 32, 1620 Copenhagen V, tel: 7010-7060. Båda företagen har öppet måndag-fredag kl 08.30-16.00.

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

HOTELL

   Eftersom rummen på danska hotell brukar vara relativt små finns ofta en stor lobby eller rum där man kan sitta och koppla av. Boka så tidigt som möjligt, särskilt under sommaren. Håll utkik efter helg-, lågsäsongs- och seniorrabatter. Nedan följer några exempel på hotell som kan rekommenderas; listan är inte avsedd att vara komplett. Här är en ungefärlig kostnadsguide, baserad på standardpriset för ett enkelrum: * = 400-750 DKK, ** = 750-1100 DKK, och *** = över 1100 DKK. I priserna ingår frukost.

   Vid flygplatsen
   Radisson SAS Globetrotter - nära flygplatsen och Bella Convention Center. Tilltalande möblerat, med kongressmöjligheter för upp till 600 personer och ett affärsservicecenter. Pool, bastu, jacuzzi, solarium, massage, aerobics och fitness-rum. På sommaren står man som värd för gratis konserter på stranden. *. Engvej 171, tel: 3155-1433, fax: 3155-8146.

   Centralt
   SAS Royal Hotel - ligger centralt, mittemot centralstationen och Tivoli. Möteslokaler (som rymmer 300) och affärsservicemöjligheter ombesörjs. Bad- och motionsanläggning med bastu, solarium. Pianobar, nattklubb och en restaurang på högsta våningen med en förtjusande panoramautsikt över staden. Rummen och lobbyn är moderna. Möjlighet till incheckning för kunder som flyger med SAS. ***. Hammerichsgade 1, tel: 3342-6000, fax: 3342-6100.
   Imperial Hotel - samtida inredning livar upp det äldre hotellet som ligger mycket bekvämt mittemot Vesterport station, nära Tivoli, Scala shoppingcentrum och centralstationen. Möteslokaler för 100 personer finns. Baren är populär, liksom den gröna atriumrestaurangen. **-***. Vester Farimagsgade 9, tel: 3312-8000, fax: 3393-8031.
   Hotel Astoria - någon borde restaurera detta något sjabbiga hotell för dess bekväma läge (vid centralstationen, nära Rådhuspladsen) och för att servicen är vänlig och effektiv, och frukosten enastående. Även om tågen får en att skaka till lite grann om man befinner sig i ett av rummen mittemot tågstationen är detta ändå ett bra budgetval i en stad med dyra hotell. *-**. Banegaardspladsen 4, tel: 3314-1419.
   Palace Hotel - förtjusande hotell från den viktorianska eran byggt 1910. Ligger på Rådhuspladsen, bredvid Ströget och nära Tivoli. På platsen finns begränsade konferensmöjligheter (80 personer kan rymmas), bastu, solarium, en bekväm bar och ett populärt brasserie. ***. Rådhuspladsen 57, tel: 3314-4050, fax: 3314-5279.
   Grand Hotel - äldre, smakfullt renoverat och väl underhållet hotell. Idealiskt beläget nära centralstationen och Tivoli, i hjärtat av centrala Köpenhamn. Möteslokaler som kan ta upp till 100 personer. Terrasskafé, populär bar och grill, marmorbadkar på rummen. Samarbetsavtal med näraliggande fitness-center. **. Vesterbrogade 9, tel: 3131-3600, fax: 3131-3350.

   Nära sevärdheter
   Hotel Christian IV - bekvämt beläget nära Rosenborg i ett tyst område av stan. Modern dansk inredning, inga möteslokaler. *-**. Dronningens Tvaergade 45, tel: 3332-1044, fax: 3332-0706.
   Phoenix Copenhagen - ovanligt vackert hotell som ligger centralt nära Amalienborg. Hotellet daterar sig från 1680-talet och har sin egen brokiga historia: först hyste det aristokratin och palatsgäster, senare nazisterna, sedan det danska kommunistpartiet. En ny ägare köpte det 1990 och lät renovera det helt och hållet och smakfullt. Konferensmöjligheter för upp till 100 personer, affärsservice finns. Dansk-fransk restaurang, pub i engelsk stil. **-***. Bredgade 37, tel: 3395-9500, fax: 3333-9833.
   Nyhavn 71 Hotel - halvtimrat tidigare lager som förvandlats till mysiga inkvarteringar som kantar Nyhavs historiska hamn och ligger bara 15 minuters promenad från centrum. Fiskrestaurangen är högt ansedd. De flesta enkelrum ligger på byggnadens mörkare sida förutom de med en "överlägsen" uppgradering, som är något större och har utsikt över hamnen. Fråga efter ett dubbelrum med utsikt över hamnen. Det finns två möteslokaler som rymmer ungefär tio personer vardera. **. Nyhavn 71, tel: 3311-8585, fax: 3393-1585.
   Gentofte Hotel - beläget cirka 8 km norr om Köpenhamn i Gentofte stad. Hotellets exakta ålder är okänd, men det omnämndes första gången i rullorna från 1667. Ursprungligen tjänade det som övernattningsstopp för kungen på väg till sitt sommarresidens. Det finns åtta möteslokaler, där den största rymmer 50 personer. Till utbudet hör en golfbana. Tågstationen ligger tio minuters promenad bort och bussarna 167 och 179 går från dörren till Köpenhamns centrum. ***, inklusive greenfee och måltider; * för endast rum, inklusive frukost. Gentoftegade 29, tel: 3968-0911, fax: 3968-0611.

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

RESTAURANGER

   Om du besöker Köpenhamn bör du verkligen passa på att prova en typisk dansk lunch med blandade rätter: varma och kalla fiskrätter tillsammans med iskall snaps (akvavit), följt av smörgåsar fullastade med kött, smørrebrød, i sällskap av öl och därpå alla sorters ost och frukt. Den genomsnittlige Köpenhamnsbon kan dessutom plocka med köttbullar, pannbiff med lök (hakkebof med løg) eller pytt-i-panna med ett ägg (biksemad). Kaffet är starkt: det gör sig mycket bra till de utsökta danska bakverken (verkligen danska) på konditorier över hela stan. Frukost serveras vanligen fram till kl 09.00 eller 10.00, lunch omkring tolv och middag mellan 18.00 och 20.00. Avbrott för kaffe någon gång mellan kl 14.00 och 16.00 är vanligt.
   Här är de ungefärliga priserna för en middag för en person, exklusive dryck, dricks och moms: * = mindre än 60 DKK, ** = 60-120 DKK, *** = 120-290 DKK, och **** = över 290 DKK.

   Bäst i stan
   St. Gertrude's Kloster - byggdes 1397 som ett kloster och har utvecklats under historiens gång (det har också till exempel tjänat som krigssjukhus). Gångar belagda med kullersten, smala passager och stearinljus överallt - väldigt romantiskt. Fråga efter en guidad tur till den imponerande vinkällaren när du bokar bord. En av specialiteterna hos denna medeltida tillflyktsort är King stag-steken. Varje dag kl 16.00-02.00, köket öppet 17.30-23.30 dagligen. ****. Tar de flesta kreditkort. Hauser Plads 32, tel: 3314-6630.
   Kong Hans Kaeder - utmärkt alsassiskt kök i atmosfärisk 1300-talsvinkällare. Raffinerad inredning och välklädda stamgäster. Rökt lax är en av husets specialiteter. Måndag-lördag kl 18.00-22.00. Stängt i juli. Boka bord. ***. Vingaardstraede 6, tel: 3311-6868.
   Den Gyldne Fortun - restaurang som urskiljer sig och vars fisk- och skaldjursrätter är högt ansedda; deras sjötunga walewska med citron serveras med hummer och tryffel och benas vid ditt bord. Mittemot Christiansborg. Varje dag kl 12.00-15.00 och 17.30-22.30. Boka bord. *** för lunch, **** för middag. Tar de flesta kreditkort, utom Visa. Ved Stranden 18, tel: 3312-2011.
   Belle Terrace - med utsikt över ett hav av ljus i Tivoli är detta möjligen parkens bästa restaurang. Öppen, ljus inredning under dagen, vacker inramning kvällstid. Formell service och elegant och noggrant tillagad mat. Öppet endast maj-september, kl 12.00-23.00 varje dag. Boka bord. ****. Tar de flesta kreditkort. Vesterbrogade 3, tel: 3312-1136.
   Divan II - Divan II erbjuder oklanderligt tillagade franska och danska för- och huvudrätter i trädgårdsmiljö och är ytterligare en utmanare till priset bäst på Tivoli. Öppet från slutet av april till början av september, kl 12.00-15.00 och 18.00-22.30 varje dag. Att boka bord är obligatoriskt. ****. Tar Discover, MasterCard. Vesterbrogade 3, tel: 3312-5151.

   Italienskt och franskt
   Quattro Fontane - förträffligt italienskt kök, glad atmosfär. Pasta med lax och fisk- och skaldjur är populära val. Varje dag kl 16.00-01.00. **. Inga kreditkort. Guldbergsgade 3, tel: 3139-3931.
   L'Olivier - specialiteter från södra Frankrike, serverade mitt bland färska blommor och handmålad keramik. Tisdag-söndag kl 12.00-15.00 och 18.00-23.00. ***. Inga kreditkort. Vodroffsvej 47, tel: 3537-4765.

   Lokala favoriter
   Thorvaldsen - Thorvaldsen var en framstående dansk skulptör vars verk nu inhyses i museet mittemot restaurangen över kanalen. På sommaren är restaurangens gårdsplan en idealisk plats att titta på kanalpråmarna och båtar som trafikerar kanalerna i Gamla stan. Fisk och skaldjur är de passande specialiteterna. Öppet måndag-lördag. ***. Gammel Strand 34, tel: 3332-0400.
   Copenhagen Corner - praktiskt i förhållande till Tivoli, tyst, och ett bra ställe för skandinavisk mat. Samtida, ljus inredning. Renspecialiteter och olika anrättningar av fisk- och skaldjur. Varje dag från kl 11.30 till midnatt. Boka bord. **-***. Tar de flesta kreditkort, utom Diners Club. H. C. Andersens Blvd. 18, tel: 3391-4545.
   Peder Oxe - en mysig tillflyktsort precis bredvid Ströget - ett gammalt hus med små rum och en vacker eldstad långt in i lokalen. Bra val för ställe att luncha på, med en utsökt salladsbar och det berömda smørrebrødet på menyn. Middagsmenyn uppmanar dig att välja mellan biff från djur uppfödda på gräs eller spannmål... men deras danska lamm är utsökt. Vrid på ett litet grönt ljus när du är beredd att beställa. Öppnar kl 11.30 varje dag, och köket stänger 22.30. Boka bord. ***. Tar de flesta kreditkort. Gråbrodre Torv 11, tel: 3111-9911.
   Riz Raz - buffé med bländande vegetariskt, kyckling, oxkött och lamm. Falafeln är berömd, och deras baklava-och-glass-dessert är utsökt. Modern konst pryder de vita väggarna. Den här restaurangen ligger en trappa ned från en central gata kantad med antikvitetsaffärer och hantverksbutiker. Öppet varje dag kl 11.30-midnatt. *-**. Tar kreditkort. Kompagnistraede 20, tel: 3315-0575.
   Mitsu - den bästa japanska maten i stan, och till överkomliga priser. Charmig restaurang med avslappnad känsla som ägs och drivs av en familj. Mitsus tempura och sushi är med rätta populära. Tisdag-söndag kl 05.00-22.00. **. Tar inga kreditkort. Jagtvej 101, tel: 3185-7997.
   Atlas Bar - populär vegetarisk restaurang med internationellt kök (erbjuder numer även kötträtter). Nära Rådhuspladsen och precis bredvid Ströget, gågatan. Måndag-fredag kl 11.00-22.00, lördag 12.00-22.00. Boka bord. **. Tar de flesta kreditkort, utom American Express. Larsbjornstraede 18, tel: 3315-0352.

   Frukost
   La Glace - är - trots dess franska namn - ursprunget för arketypiskt danska bakverk (som danskarna kallar wienerbröd). La Glace är också berömt för sina skiktade kakor. Det här konditoriet har serverat frukost och eftermiddagste till tacksamma stamgäster sedan 1870. Öppet vardagar kl 08.00-17.30, lördag 09.00-17.00, söndag 11.00-17.00. Inga kreditkort. Skoubogade 3, tel: 3314-4646.

   Konditori och café
   Hans Christian Andersen - njut av frukost, lunch eller eftermiddagste i detta konditori med avkopplad stämning. Ligger i inomhusarkaden nära Rådhuspladsen. Mjuk pianomusik ger extra atmosfär på söndagar (men alla människor under helgen tar udden av det hela). Måndag-lördag kl 08.00-18.00, söndag 12.00-18.00. *. Rådhusarkaden, Vesterbrogade 1, tel: 3332-8098.

   Sent
   Pasta Basta - jättebra italiensk mat, med betoning på pasta i oändliga variationer. Bar med sand på golvet. Söndag-onsdag kl 11.30-15.00, torsdag-lördag 11.30-05.00. *. Inga kreditkort. Nära Ströget bakom Helligands Kirke, Valendorfsgade 22, tel: 3311-2131.
   Rio Bravo - senkvälls-tillhåll med danskt och amerikanskt kök, cowboyinredning. Kl 17.00-05.00. *-**. Tar kreditkort. Vester Voldgade 86, tel: 3311-7587.

   Övriga middagsupplevelser
   Alexander Nevsky - en internationell restaurang i Plaza Hotel med ryska specialiteter. Välj mellan 20 olika vodkasorter, en imponerande samling kaviarspecialiteter, och entréer som shish-kebab och biff Stroganoff. Måndag-lördag kl 11.30-15.30 och 16.30-22.30. Boka bord. ***-****. Tar de flesta kreditkort. Bernstorffsgade 4, tel: 3314-9262.
   Scala - detta stora köpcentrum rymmer inte bara en samling affärer med olika inriktning, utan också många restauranger - kinesiska, från Mellanöstern, ett danskt bageri och ett vegetariskt kafé, bland andra. Ett brett spektrum av valmöjligheter för lunch. Priser och öppettider varierar. Axeltorv 2.
  

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

ATT SE OCH GÖRA

   Sevärdheter
   Köpenhamns sevärdheter är centralt samlade inom ett område som man lätt klarar av till fots, med tåg eller buss. För cirka 900 år sedan formades en gångstig i vad som nu är hjärtat av Köpenhamn: gågatan, Ströget, med dess flera hundra år gamla arkitektur, fontäner och livliga affärer. Klättra upp i Christian IV:s 1600-talsobservatorium för en vy över staden. Besök Vår Frus katedral - ligger mellan gågatan och Norreport station - ett neoklassiskt arkitektoniskt mästerverk med kolossala marmorstatyer av Danmarks favoritskulptör, Thorvaldsen. Och se Köpenhamn från vattnet på en kanaltur med uppehåll vid Nyhavn, den pittoreska hamnen.
   Rådhuset - mitt i stadens centrum ligger rådhuset (färdigt 1905), en vacker blandning av nordisk och italiensk arkitektonisk inspiration. Adelsstatyer står vid entrén, på taket och inomhus, där, bland andra, författaren Hans Christian Andersen och nobelpristagaren i fysik Niels Bohr hedras. Interiören är ett underverk att promenera genom, med dess snygga trappa i mässing och fantasirikt utsmyckade väggar och valv. Jens Olsens världsklocka, med exakt kalibrering, kan beskådas i rådhustornets lägre del. För att få en panoramautsikt över stan från toppen av tornet måste man gå med en guide. Guidade turer på engelska: måndag-fredag kl 15.00, lördag 10.00. 20 DKK. Turer i tornet: juni-september måndag-fredag kl 10.00, 12.00 och 14.00, lördagar 12.00 (lördagsturerna endast oktober-maj). Rådhuspladsen, tel: 3366-2582.
   Rosenborg - Rosenborg lät byggas av kung Christian IV på 1600-talet och är en krönika över de danska kungar och drottningar som bott här. Det är ett mörkt ställe, utan elektriskt ljus: planera in ett besök en solig dag, om det över huvud taget är möjligt. Till utställningen hör porträtt från trehundra år bland kungligt möblemang, förevisat i kronologisk ordning. Kronjuvelerna är även de med på utställningen. Inga förklaringar ges förutom de som utgör del av utställningen, så det är en bra idé att vid entrén köpa någon av de guideböcker som finns om slottet. En pantomimteater för barn i Rosenborgs trädgårdar är gratis; föreställningar tisdag-söndag kl 14.00 eller 15.00 (ställs in i händelse av regn). Rosenborg har öppet 1 maj-1 augusti kl 10.00-15.00 varje dag, 1 augusti-21 september 11.00-15.00 varje dag, 22 september-1 maj 11.00-14.00 endast tisdag, fredag och söndag. 40 DKK för vuxna, 10 DKK för barn under 15 år. Oster Voldgade 4A, tel: 3315-3286.
   Amalienborg - består egentligen av fyra identiska rokokostrukturer och är den kungliga familjens vinterbostad sedan 1794. Amalienborgs torg, med den praktfulla ryttarstatyn av Frederik V, är ett av Europas vackraste torg och en stor turistattraktion. Varje dag kl 12.00 äger det ceremoniella vaktombytet rum. Om man kommer en dag när den kungliga familjen befinner sig på slottet kan man få bevittna 70 vakter i höga pälsbeklädda hjälmar marschera mot torget från sina kaserner vid Rosenborg.
   Den lilla sjöjungfrun - staty som är inspirerad av Hans Christian Andersens berömda berättelse. Den i tankar försjunkna jungfrun sitter på en sten bara en liten bit in i hamnen norr om stan. Hon kan lätt nås genom en kort promenad från Langelinie - en pittoresk kaj som omger Kastellet (ett 1600-talsfort) - eller via någon av "Sjöjungfru"-bussarna som med jämna mellanrum avgår från Rådhuspladsen.
   Rundetarn (runda tornet) - panoramautsikten från tornet är imponerande. Tornet, som uppfördes under 1600-talet som ett observatorium, består av en spiralramp som stiger uppåt på insidan av tornet till toppen. Juni-augusti, varje dag kl 10.00-20.00. September-maj måndag-lördag kl 10.00-17.00, söndag 12.00-16.00. 15 DKK för vuxna, 5 DKK för barn. Kobmagergade 52A, tel: 3373-0373.
   Nyhavn - en gång i tiden ett kvarter där sjömännen åt, drack och sov. Ligger öster om Kongens Nytorv. Områdets sjöarv avspeglas fortfarande i dess arkitektur och atmosfär. Det är en magnet för fotografer och restauranginnehavare och en populär utgångspunkt för kanalturerna.
   Christiansborg - på Slottsholmen (ön för de danska politiska institutionernas huvudkvarter). Granit- och kopparbyggnaden uppfördes tidigt detta sekel på en gammal plats. Man kan gå en guidad tur genom de utsmyckade kungliga mottagningsrummen som drottningen använt när hon tagit emot utländska dignitärer. Maj-september tisdag-söndag kl 11.00, 13.00 och 15.00. Oktober-april tisdag-fredag och söndag kl 11.00 och 13.00. Vuxna cirka 27 DKK, barn 10 DKK. Tel: 3392-6492.

   Museer
   Ny Carlsberg Glyptotek - innehåller både en fantastisk klassisk samling och - något omaka - en hopsättning impressionistisk och postimpressionistisk konst. Pelarna och statyerna är etruskiska, romerska och grekiska; vitheten hos marmorstatyerna kontrasterar mot de strålande målade väggarna bakom dem. En ny flygel - med omfattande utrymmen som livar upp - rymmer arbeten av franska skulptörer och målare (däribland tolv arbeten av Gauguin som nyligen donerats). Byggnaden är själv ett konstverk. Dess inre "vinterträdgård" med jättelika palmer och blommor under en kristallkupol är en underbar plats att koppla av på: ett angränsande kafé tillhandahåller kaffe, vin, smörgåsar och bakverk. Maj-augusti öppet tisdag-söndag kl 10.00-16.00, september-april tisdag-lördag 12.00-15.00, söndag 10.00-16.00. 15 DKK för vuxna, gratis för barn. På onsdagar och söndagar gratis för alla besökande. Dantes Plads 7 (bredvid Tivoli), tel: 3391-1065.
   Thorvaldsens museum - Danmarks store 1800-talsskulptör Bertel Thorvaldsen efterlämnade sina arbeten till staden mot villkoret att ett museum skulle byggas där de kunde förvaras. Den kupade, neoklassiska byggnaden har på de ockrafärgade ytterväggarna några fängslande väggmålningar, av vilka en visar Thorvaldsen när han kommer tillbaka till Köpenhamn. Inne i museet kan skulpturerna förlora sin dragningskraft efter ett tag, men gallerierna som rymmer dem är charmiga, och var och ett har ett golv av tegel lagt i innovativa mönster och färggrant smyckade väggar och tak. Porthusgade 2.
  Nationalmuseet - Skandinaviens största museum med utställningar med ett stort antal danska hantverksföremål från stenåldern till mitten av 1800-talet. Bland dessa återfinns vikingahjälmar och krigsredskap, föremål från Grönland, egyptiska mumier och omfattande kungliga myntsamlingar. Öppet tisdag-söndag kl 10.00-17.00. 30 DKK för vuxna, barn gratis. Ligger mittemot Christiansborg på Frederiksholms Kanal 12, tel: 3313-4411.
  
  Bornenes (Barnens museum) - ett stort område som ligger inuti nationalmuseet (ovan) där barnen reser genom en ljud- och ljustunnel till ett tidstypiskt klassrum från år 1900 liksom till Afrika, ett medeltida slott, ett vikingaskepp och andra destinationer. Det finns även en utställning med leksaker från de senaste 200 åren.
   Statens Museum for Kunst - En skattkammare för danska och europeiska målningar och skulpturer, där en betydande Matisse-samling ingår. Nära Rosenborg. Solvgade 48-50, tel: 3391-2126.
  Louisiana Modern Art Museum - museum i en 1800-talsherrgård med utsikt över vattnet, 45 minuter norr om Köpenhamn. Innehåller arbeten av Giacometti, Henry Moore och Carl-Henning Pedersen, bland många andra. Flera av skulpturerna finns i den praktfulla parken med trädgårdsanläggningar. Torsdag-tisdag kl 10.00-17.00, onsdag 10.00-22.00. 53 DKK för vuxna, 15 DKK för barn. Gammel Strandvej 13, Humlebaek, tel: 4219-0719 (centralstationen har en rabatterad biljett som gäller tåg och museum; tel: 4919-0791).
   Arken Museum of Modern Art - nytt museum vid vattnet som är byggt som ett skepp och i sig självt ett konstverk. Danska och nordiska arbeten liksom konst från övriga världen. Tisdag-söndag kl 10.00-17.00 (onsdag öppet till 21.00). Vuxna 40 DKK, barn 15 DKK. Ishoj Strandpark, 100 Skovvej, tel: 4354-0222 (ta ett tåg till Ishoj, sedan buss 128; det ligger 30 minuter bort).
   Eksperimentarium - interaktivt vetenskapsmuseum där man kan prova hundratals experiment med ljud, ljus, vattenströmmar och annat. Kortare demonstrationer och särskilda utställningar. Klättra uppför en "bergssida" med varierande lutning. Måndag, onsdag och fredag kl 09.00-17.00, tisdag och torsdag 09.00-21.00, lördag och söndag 11.00-17.00. 69 DKK för vuxna, 49 DKK för barn, 98 DKK för barn och vuxen tillsammans. Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellenip, tel: 3927-3333.
   Karen Blixen Museum - författarinnans (1885-1962) till boken "Mitt Afrika" barndomshem. Hon återvände efter 17 år i Afrika. Rummen står som de gjorde när Blixen levde i huset. Mellan 1 maj och 30 september öppet dagligen kl 10.00-17.00, mellan 10 oktober och 30 april öppet onsdag-fredag 13.00-16.00, lördag och söndag 11.00-16.00. Biljetter kostar 30 DKK för vuxna. Runsted Strandvej 111 (30 minuter från centrala Köpenhamn), tel: 4257-1057.

   Parker, trädgårdar och zoo
   Zoologisk Have (Köpenhamns zoo) - har en rymlig miljö för djuren, som har jämförelsevis stora områden att leva på. På barnområdet finns ett zoo där man får kela med djuren och ponnyridning. En kaninlabyrint på lekplatsen gör barnen undantagslöst glada. En tropisk utställning på huvudområdet är komplett med regnduschar. Varje dag från kl 09.00 till 16.00, till 18.00 under sommaren. 55 DKK för vuxna, 27 DKK för barn. Roskildevej 32, Valby, tel: 3630-2001.

   Akvarier och planetarier
   Aquarium - över 300 olika slags fiskar från olika vatten; Nordsjöns arter är för många besökare en annorlunda syn. Fiskarna simmar i en vacker inramning med stranden mittemot. Mars-oktober varje dag kl 10.00-18.00, november-februari 10.00-16.00 dagligen. 50 DKK för vuxna, 30 DKK för barn. Norr om Köpenhamn. Strandvejen, Charlottenlund Fort Park, tel: 3962-3283.
   Tycho Brahe Planetarium - byggt för att hedra den danske astronomen Brahe. Planetariet står som värd för stjärnshower under kupolen och visar också filmer i Omnimax-teatern. Inspelade inläsningar på engelska finns. Tisdag-söndag kl 10.30-21.00. Utställningar: 15 DKK för vuxna, 10 DKK för barn. Omnimax-filmer: 65 DKK för vuxna, 48 DKK för barn. Gammel Kongevej 10, tel: 3312-1224.

   Nöjesparker
   Tivoli - nöjesparken och trädgården som sägs ha inspirerat Walt Disney få inte missas. Det är en fantasipark, full av blommor och färggranna ljus. Ett nöje även att bara ta en eftermiddagspromenad här. Men Tivoli har också åkattraktioner, en pantomimteater, band, en konsertlokal och utmärkta restauranger som serverar allt från varm korv (pølser) till gourmetmat. Även om Tivoli är kul på dagen får atmosfären en särskilt magisk glöd på kvällen. Håll utkik efter fyrverkeri vid midnatt onsdag, fredag och lördag. Tivoli har öppet varje dag 1 maj-september kl 10.00-00.00. Vintersäsongen (omkring 20 november-22 december) kan skryta med en julmarknad med över 50 bord och tält; öppen dagligen kl 11.00-19.00. 45 DKK för vuxna, cirka 17 DKK för barn under tolv år. Åkattraktioner tillkommer. Inget inträde till julmarknaden. Vesterbrogade 3. Ring för ytterligare information: 3315-1001.
   Bakken nöjespark - Bakken, som påstås vara världens äldsta nöjespark, erbjuder en mer lantlig upplevelse än Tivoli i en vacker miljö bland höga, gamla träd. Åkattraktionerna är något vildare än de som finns på Tivoli. Gå eller åk i hästdraget ekipage (50 DKK per vagn, max fem personer). Många restauranger och spel. Bakken är roligt, men en förvarning: det förekommer mycket drickande. Öppet från slutet av mars till slutet av augusti varje dag kl 13.00-midnatt. Inträde är gratis. Dyrehausbakken 38, tel: 3963-3544 (inspelat meddelande). Ta tåget till Klaupenborg-stationen, 25 minuter från Köpenhamn. Parken ligger till vänster när man kommer av tåget.

   Övrigt
   Carlsberg bryggeri - man kan gå en guidad tur i detta världsberömda bryggeri. Provsmaka efter guideturen genom olika steg i öltillverkningen Elefant-ölet, bryggt enligt originalreceptet (dubbelt så starkt som Carlsbergs exportprodukter). Guidade turer måndag-fredag kl 11.00 och 14.00. Gratis. Tjugo minuter med buss från centrum. Ny Carlsbergvej 140, tel: 3327-1314.
   Christianshavn - det här är ett område söder om Köpenhamn och avskiljt från stan genom den inre hamnen. En del, Christiania, har blivit välkänt som ett centrum för fritt uttryck och, under vissa tider, en tillflyktsort för rymmare och människor som använder droger. Besökare känner sig välkomna när man promenerar genom området under dagtid, men kan känna sig illa till mods på kvällen när saker och ting går vildare till. Varning: man uppmuntras inte till att fotografera i området som kallas Pusher Street, där marijuana och hasch säljs öppet.

   Guidade turer
   Turer till fots är ett bra sätt att utforska denna kompakta, fotgängarvänliga stad.
   The Copenhagen Walking Tour - har tvåtimmarsturer om den gamla staden, ledda av en guide som själv bor här. 20-35 DKK. Vår och sommar, varje dag kl 10.30, med början vid turistbyrån, nära hörnet av Bernstorffsgade och Vesterbrogade, vid centralstationen. Man behöver inte boka innan. Program med tider finns hos turistbyrån, eller ring 3297-1440 för information.
  Netto Boats - har kanalturer maj-september med avgång var 20:e minut. 20 DKK. Turerna avgår från Holmens kyrka (mittemot börsen) och från Nyhavn-kanalen. Inga förbokningar. För information, ring 3154-4102 (den mer annonserade turen Canal Tour är exakt samma tur som turen ovan, men kostar cirka 40 DKK).
   Copenhagen Excursions - har bussturer om staden och slotten. Att gå är ett bättre sätt att se stan, men dessa är ett bra, om än dyrt, alternativ regniga dagar. 125-155 DKK; biljetter säljs genom hotell och turistbyrån. En bra idé är att boka i förväg under högsäsong. Avgår från utsidan av Palace Hotel vid rådhusplatsen. Tel: 3154-0606.

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

ENDAGSUTFLYKTER

   Till Billund, för ett besök till Legoland - en heldagsutflykt som är ett nöje om man har barn. Hela parken består av lego (33 miljoner bitar). Det finns åkattraktioner också. Öppet varje dag från maj till mitten av september kl 10.00-21.00. Vuxna omkring 100 DKK, barn 90 DKK. Ring 7533-1333 för information. DSB har erbjudande med en kombinerad tåg- och inträdesbiljett till parken. Bussturer till Legoland går från mitten av juni till mitten av augusti. 360 DKK. Avgångar torsdag, lördag och söndag kl 08.00. Boka innan: ring 3157-8484 (för lördagsbokningar, ring 3154-0606). Billund ligger 225 km väster om Köpenhamn på Jylland-halvön (en färja korsar sundet som skiljer Själland- och Funen-öarna åt).
   Till Hilleröd - för ett besök till Frederiksborg Slot 30 km nordväst om Köpenhamn (halvdagsutflykt). Detta praktfulla renässansslott är en imponerande stor samling byggnader som ligger på tre små öar i Slottssjön. Av samma betydelse, om inte större, är Museet för dansk nationalhistoria, som det rymmer. Det 66 rum stora museet kan skryta med en betydande samling historiska målningar och porträtt, tillämpad konst och möbler. Varje dag kl 10.00-17.00 (november-mars 11.00-15.00). 30 DKK för vuxna, 5 DKK för barn. Ta S-tåget markerat med A (riktning Hillerod) från vilken station som helst i Köpenhamn. Åk i 30 minuter till sista stationen och ta sedan lokalbuss 701 eller gå 10 minuter till fots till slottet.
   Till Dragör - en pittoresk, holländsk 1600-talsby endast 30 minuter med buss från Rådhuspladsen (en halvdagsutflykt). Stadens centrum, med dess pikanta smala gator, är stängt för trafik. Ungefär 300 envånings tegelhus med halmtak och egendomliga utställningar med föremål i de krökta skyltfönstren kantar gatorna. Staden har också charmiga kaféer och restauranger och ett lokalmuseum. Ta buss 30, 33 eller 75E från Rådhuspladsen.
   Till Helsingör - för ett besök till Hamlets slott (46 km bort, en halvdagsutflykt). Även om det kallas "Elsinore" i pjäsen är slottets i Helsingör riktiga namn Kronborg. Låt inte det faktum att ingen vid namn Shakespeare eller Hamlet någonsin besökte slottet avskräcka dig från att göra det. Det byggdes som ett fort under 1500-talet och vaktar majestätiskt ingången till sundet som skiljer Sverige och Danmark. Besök de kungliga inkvarteringarna och följ sedan med under marken dit där soldaterna åt, sov och förvarade sina vapen. Öppet tisdag-söndag kl 10.30-17.00 (november-mars 11.00-15.00). 30 DKK för vuxna, 10 DKK för barn. Tel: 4921-3078. Ta ett regionaltåg från vilken tågstation som helst i 45 minuter till sista stationen, Helsingör, och sedan en lokalbuss.
   Till Bornholm - 160 km öster om Köpenhamn, ute i Östersjön (heldagsutflykt). Detta är en favoritö med varierande topografi, och ett populärt mål för många danskar och svenskar. Ön, med små fiskebyar längs med kusten, har vetefält, skogar och en stenig kustlinje (norr), liksom en strand med fin vit sand (söder). Fyra 1200-talskyrkor finns på ön, som även rymmer en blomstrande konstnärskoloni. Under sommaren avgår dagtid en färja från Köpenhamn torsdag-tisdag kl 08.00, och går tillbaka 15.00. Bornholms Trafikken avgår varje kväll kl 23.30 och anländer till Bornholm 06.30. Tur- och returbiljett för vuxen kostar 378 DKK, för barn 189 DKK. Tel: 3312-3362, fax: 3393-1866. Åk med buss från centralstationen till Ystad för att ansluta till denna färja.
  

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

SHOPPING

   Huvudshoppingstråket ligger längs med gågatan, Ströget. Det börjar med Rådhuspladsen, fortsätter Frederiksbergade upp till Nygade Vimmelskaffet, och sedan uppför Amagertorv, vidare till Ostergade, och slutar vid Kongens Nytorv. Många ovanliga och pittoreska små affärer kantar gatorna som förgrenar sig från Ströget, som den antikvitets-och-hantverks- kantade gatan, Kompagnistraede.
  Danmark är berömt för sina pälsar, handstickade tröjor, bärnstenssmycken, sitt porslin, glas, sina handgjorda pipor, Bang och Olufsen-ljudutrustningar, sitt silver och sina barnleksaker, liksom för alla slags praktiska vardagsföremål, skapade med humor och med ett öga för design. Butikerna är i allmänhet öppna måndag-fredag från kl 09.30 eller 10.00 till 17.30 eller 18.00, fredagar från 10.00 till 19.00 eller 20.00. Lördag stänger man normalt kl 14.00, men första lördagen i varje månad är öppettiderna förlängda till 17.00. Nyligen har affärsinnehavarna fått valmöjligheten att ha öppet till kl 18.00 eller 20.00. Under sommaren har affärerna längs med gågatorna som riktar sig till turister öppet sju dagar i veckan och dessutom längre öppettider.

   Antikviteter
   Titta efter antikviteter i centrum. Det finns bra affärer på Kompagnistraede och Laederstraede, parallellt med Ströget. Antikvitetsaffärer finns även på Store Kongensgade nära Kongens Nytorv och på Holbergsgade bakom kungliga teatern. Tio minuters promenad från centrum leder till Ravnsborggade med dess affärer som ligger vägg i vägg med varandra. Dessa affärer är i allmänhet öppna måndag-fredag från kl 12.00 till 17.00, lördag till 16.00.

   Konstgallerier
   Följande gallerier ligger nära de finare hotellen i stans östra delar och runt Nyhavnsområdet:
   Gallerie Asbaek - har fyra våningar med lokala konstnärers arbeten. Måndag-fredag från kl 11.00 till 18.00, lördag till 16.00. Nära Nyhavn på Bredgade 20, tel: 3315-4004.
   Gallerie Norby - specialiserar sig på keramisk konst. Tisdag-fredag kl 11.00-18.00, lördag 11.00-14.00. Vestergade 8, tel: 3315-1920.

   Bästa varuhusen
   Illums - på Ströget, har en väldig sortering av varor av kvalitet; allt från belgisk choklad (vid entréplanets shoppinggata där maten finns) till några av de största namnen inom designkläder. Måndag kl 10.00-19.00, tisdag och onsdag 10.00-18.00, torsdag och fredag 10.00-20.00, lördag 10.00-17.00. I hörnet av Amagertorv på Ostergade 52, tel: 3314-4002.
   Illums Bolighus - ett citadell för skandinavisk inredningsdesign bara en liten bit längre ned på Amagertorv. Värt att botanisera igenom, även om man inte köper något. Måndag kl 10.00-19.00, tisdag och onsdag 10.00-18.00, torsdag och fredag 10.00-20.00, lördag 10.00-17.00. Tel: 3314-1941.
   Magasin Du Nord - är ett annat bra varuhus; det äldsta och största i Köpenhamn. Ligger mittemot Kungliga teatern. Måndag kl 10.00-19.00, tisdag och onsdag 10.00-18.00, torsdag och fredag 10.00-20.00, lördag 10.00-17.00. Kongens Nytorv 13, tel: 3311-4433.
   Franco Sko outlets - för den som letar efter skor finns Franco Sko outlets på flera ställen i stan. De ha italienska skor av god kvalitet till mycket skäliga priser. Har öppet från kl 10.00 till 18.00 och stänger 19.00 på fredagar och 17.00 lördagar. I Rådhusarkaden, mittemot centralstationen, Vesterbrogade 1, tel: 3312-2160; även på gågatan nära Kongens Nytorv, Ostergade 15, tel: 3312-6902.

   Bokhandlare
   The British Bookshop - är stans bästa engelskspråkiga bokhandel. Öppen måndag-fredag kl 10.00-17.30, lördag 10.00-14.00. Precis bredvid Ströget på Badstuestraede 8, tel: 3393-1115.
   KREA - har den bästa sorteringen av handgjorda och pedagogiska leksaker, inklusive legobitar (en dansk uppfinning) och legoutställningar som alla barn gillar. Vestergade 4-6, tel: 3332-9858.
   The Sweater Shop - har vackra handgjorda ylletröjor, vantar och sockor, liksom isländsk ull. På Ströget vid Fredriksberggade 15, tel: 3315-2773. Amber Museum & Amber Shop - här på Köpenhamns bärnstensmuseum och bärnstensaffär kan man köpa just bärnsten och bärnstenssmycken. Kongens Nytorv 2 (Nyhavn).
   The Amber Specialist - liksom här; på Ströget vid Frederiksberggade 2.
   Halberstadt - och här; på Ströget vid Ostergade 4.
   Sved Carlsen - liksom här; Vesterbrogade 2B, nära centralstationen.
   W. O. Larsen - kan erbjuda en imponerande samling handgjorda pipor och personliga tobaksblandningar. På Ströget vid Amagertorv 9, tel: 3312-2050.
   Ofelia Down Comforter Center - tillhandahåller boa- och fjäderhalsdukar i väskor man kan bära dem med sig. Öppet vardagar från kl 10.00 till 18.00, lördag till 16.00. På Ströget vid Vimmelskaflet 39, tel: 3393-7501. Royal Copenhagen och Bing & Grondahl Porcelain - säljer vackra figuriner, julfat och middagsuppsättningar - allt i porslin av toppkvalitet. En andra affär finns en trappa upp. På Ströget vid Amagertorv 6, vid storkfontänen. Royal Copenhagen, tel: 3313-7181. Bing & Grondahl, tel: 3312-2686. Georg Jensen - är en mästare till silversmed och konstnär, vars vackra formgivning kompletterar det fina porslin som säljs i samma byggnad. Amagertorv 4, tel: 3311-4080.
   Skandinavisk Glas - säljer utsökta glasvaror. Ny Ostergade 4 (bakom Hotel D'Angleterre), tel: 3312-5588.
   Bang and Olufsen - står för toppkvalitet och mycket stiliserade tv- och ljudkomponenter. Ostergade 3-5, tel: 3315-0422.
   Focus Greenland - drivs av Grönlands kulturförening och säljer äkta grönländska smycken, pälsar, läderarbeten och annat inhemskt hantverk. Måndag kl 10.00-17.30, tisdag-torsdag 10.00-14.00, fredag 10.00-19.00, lördag 10.00-14.00. Hojbroplads 3, tel: 3336-0660, fax: 3336-0661.

   Marknader
   Vid Israels Plads - bredvid Norreports station, finns en utomhusmarknad för frukt, grönsaker och blommor, med försäljare som ropar ut sina varor och där gränderna kryllar av folk. Måndag-fredag kl 10.00-17.30. På lördagsmorgnar under sommaren riggar man upp en loppmarknad med antikt silver, smycken och andra föremål på samma plats.
   Vid Gammel Strand - nära gågatan och precis över kanalen från det vackert målade Thorvaldsen Museum, ligger en scenisk och centralt belägen antikvitetsmarknad - en vacker plats för en kaffe eller något läskande medan man stirrar på vita spetssjalar och rader med antikt silver. Fredag-söndag kl 10.00-17.00, juni-augusti.

   Trendiga shoppingområden
   Utforska affärerna, butikerna och gallerierna som kantar hela Ströget och sidogatorna som förgrenar sig från gågatan. Prova också butikerna och restaurangerna i Scala shoppingcentrum på Vesterbrogade, mittemot Tivoli.

   Factory outlets
   Royal Porcelain Factory - har andra- och tredjehandssortering och avbrutna serier till nedsatt pris. Det finns även en entimmes fabrikstur. Måndag-fredag kl 09.30-17.00, lördag 10.00-13.00. Guidade turer maj-september måndag-fredag kl 09.00, 10.00, 11.00, 13.00 och 14.00, oktober-april måndag-fredag 09.00, 10.00 och 11.00. Tjugo minuter med buss från rådhusplatsen på Smallegade 45, tel: 3186-4848.

  

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

NÖJEN

   För att vara en relativt liten stad lyckas Köpenhamn stödja ovanligt många kulturella institutioner av hög kaliber. Balett har alltid varit en viktig tradition i Danmark, och Royal Danish Ballet Company är en av världens främsta ensembler. Modern- och etnisk dans är också populära, och - under hela juni månad - står Köpenhamn värd för den årliga internationella festivalen Dancin' City. Köpenhamn är dessutom en framstående stad vad gäller jazz (sponsrar en stor jazzfestival i juli varje år).

   Konsertsalar
   Tivoli konsertsal - på Tivoli, precis mittemot centralstationen, har lokala och internationella artister. Arbeten av skandinaviska kompositörer står ofta med på programmen, som blandar utvalda stycken ur den klassiska repertoaren med moderna kompositioner. Tivolis symfoniorkester, med olika besökande dirigenter, och Radions symfoniorkester, ledd av Michael Schonwandt, är Köpenhamns två främsta ensembler som uppträder i denna konsertsal. Biljettkontoret har öppet under vintersäsongen (november-december) måndag-fredag kl 10.00-17.00, med förlängda öppettider under sommaren. Biljetter kostar 40-116 DKK. Vesterbrogade 3, 1630 Copenhagen V, tel: 3315-1012.

   Opera, teater och balett
   De världsberömda Royal Danish Ballet, Royal Danish Theater och Royal Danish Opera uppträder på Royal Theater i Köpenhamns historiska centrum. Det finns två huvudsakliga scener, den gamla och den nya - den förra reserverad för främst större balett- och operauppsättningar medan den nya ger mer samtida och okonventionella produktioner. Säsongen pågår augusti-april. Biljetter säljs hos biljettkontoret måndag-fredag kl 13.00-20.00, och kostar 50-250 DKK; biljetter till evenemang samma kväll finns för halva priset efter kl 17.00. Royal Theatre, Kongens Nytorv, 1017 Copenhagen K, tel: 3314-1002.

   Biljetter
   Nu kan man köpa biljetter till de flesta större konserter på alla postkontor i Danmark. Ring BILLETnet (tel: 3888-7022) varje dag mellan kl 10.00 och 21.00 för information och bokningar (om du ringer utifrån Köpenhamn, ring 3888-7014). Norreport Station Kiosk - mittemot Norreports tågstation vid Hvidkildevej 64 (korsningen Fiolstrade och Norrevold) säljer biljetter för halva priset till evenemang, som nästan alla större konserter och teateruppsättningar, som ges samma dag. Öppet måndag-lördag.

   Nattklubbar och dans
   Annabell's - lockar en sofistikerad, rock-och-slips-publik. Diskodans (aktuella låtar och 60-talsklassiker) som vänder sig till baby-boom-generationen. Lille Kongensgade 16 (nära Kongens Nytorv), tel: 3311-0057.
  Bananrepublikken - har ofta dansmusik av varierande slag: latinskt, afrikanskt, amerikanskt. Norrebrogade 13, tel: 3536-0830.
   Woodstock - spelar, som namnet antyder, massor av 60-talsklassiker för en dansälskande publik. Ring för öppettider och priser. Vestergade 12, tel: 3311-2071.

   Barer och pubar
   Hviids Vinstue - i Köpenhamns historiska centrum, är stans äldsta vinkällare. Söndag-torsdag kl 10.00-01.00, fredag och lördag 10.00-02.00. Kongens Nytorv 19, tel: 3315-1064.
   Xanadu Bar - är mycket populärt, med sin avslappnade och sociala atmosfär. Måndag-lördag kl 21.00-04.00. Helgolandsgade 2, bakom centralstationen, tel: 3131-0328.
   Sebastian Bar Cafe - lockar gayfolket. Varje dag kl 12.00-02.00. Precis bredvid gågatan på Hyskenstraede 10, tel: 3332-2279.
   John Bull - är en engelsk pub som är öppen varje dag kl 13.00-01.00. Longangsstrade 27, bredvid Ströget, tel: 3312-6570.
   Sir Henry's Pub - ännu ett traditionellt engelskt ställe. Har öppet måndag-fredag kl 11.00-02.00, lördag 16.00-02.00. Nära rådhusplatsen på Vester Voldgade 19, tel: 3314-5320.
  

   Levande musik
   Baptof Cafe - står för avslappnad atmosfär med bra musik: blues, folkmusik och rock. Nordre Fasanvej 46, tel: 3186-9067.
   Copenhagen Jazz House - är bästa stället i stan att höra levande jazz på, både lokal och internationell. Bar och disko. Tisdag-onsdag kl 16.00-03.00, torsdag-lördag 16.00-17.00. Konserter tisdag-torsdag kl 20.30, fredag och lördag 21.30. 50-225 DKK. Vid sidan av Ströget (bredvid Helligands Kirke) på Niels Hemmingsengade 10, tel: 3315-2600.
   Momos - kan erbjuda levande latinsk, karibisk och afrikansk musik flera gånger i veckan. Från kl 21.00 och framåt. Griffenfeldtsgade 20, tel: 3135-8000.
   La Fontaine - nära Rådhuspladsen, gungar av swingmusik och jazz som följer strömmen med början kl 23.00. Öppet varje dag kl 21.00-07.00. Inträde varierar. Kompagnistraede 11, tel: 3311-6098.
   Drop Inn - tillhandahåller rock och blues varje kväll på Kompagnistraede 34 (fem minuter från rådhusplatsen), tel: 3311-2404.
   Cafe Svejk - är en trevlig kafé-bar med underbar blues och folkmusik av Niel Standford och Keith Hopcraft. Kan även skryta med några av stans bästa ölsorter. Smallegade 31, tel: 3186-2560.
   Rust - vänder sig med sin punk-, acid-, heavy- och housemusik till en yngre publik. Goldbergsgade 8, tel: 3537-6533 eller 3135-0033.
   Mojo - specialiserar sig på blues, varje kväll. Longangstraede 21C, tel: 3311-6453.

   Övrigt
   Att gå på någon av Köpenhamns enorma biografer är en upplevelse; i biljettluckan säljer man numrerade biljetter till extremt bekväma och lyxiga fåtöljer.
  Palads på Axeltorv 9 (mittemot Scala) är Skandinaviens största bio; en annan stor och imponerande biograf ligger nära - Imperial Bio vid Ved Vesterport.
  Cafe Bankerat lockar till sig publik onsdagskvällar för sina mycket populära föreläsningar på engelska (besökande författare, berömda professorer). Söndagskvällar bjuds gästerna på film. Väldigt mysigt ställe. Varje dag kl 09.30-midnatt. Ahlefeldtsgade 27, tel: 3393-6988.

  

SNABBORIENTERING | KOMMA DIT | HOTELL | RESTAURANGER
SE & GÖRA | ENDAGSUTFLYKTER | SHOPPING | NÖJEN | SPORT&FRITID

SPORT & FRITID

   Köpenhamn verkar vara som gjord för promenader och - särskilt - cykling. För 20 DKK kan man ta en cykel från något av stans officiella cykelställ, cykla så länge man vill, lämna tillbaka cykeln - och få sina 20 DKK tillbaka! För information, ring City Bike Foundation på 3333-9077. Dansk Cyklist Forbund delar ut expertråd, liksom kartor på engelska. Romersgade 7, precis bakom Norreports station, tel: 3332-3121.

Golf
   Copenhagen Pay and Play - vid Smorum Golfcenter, är en niohålsbana 30-40 minuter väster om Köpenhamn. Varje dag kl 07.00-22.00. Skebjergvej 46, 2765 Smorum, tel: 4497-0111.
   Fureso Golfklub - har en 18-hålsbana 50 km nordväst om Köpenhamn. Maj-december måndag-fredag kl 09.00-22.00. Kort promenad eller taxi från Birkerods tågstation. Hestkobgard 4, Birkerod, tel: 4281-7444.

   Bad- och motionsanläggningar
   Scala Fitness Club - måndag-torsdag kl 06.30-22.30, fredag 06.30-21.00, lördag 09.00-16.15, söndag 10.00-21.00. 50 DKK per dag. Vesterbrogade 2E (mittemot huvudentrén till Tivoli), tel: 3332-1002.
   Royal Top Fitness Center - måndag-fredag kl 07.00-21.00, lördag 10.00-20.00, söndag och helgdagar 11.00-18.00. Vid Radisson SAS Royal Hotel, Hammerichsgade 1, våning 21, mittemot centralstationen. Tel: 3332-3023. .

   Tennis
   Hotel Mercur - har utomhusbanor bekvämt nära centralstationen. Boka innan. Omkring 65 DKK per timme för hotellgäster, 130 DKK för besökande. Vester Farimagsgade 17, tel: 3312-5711.
   Kobenhavns Boldklub - har både inomhus- och utomhusbanor för cirka 115-135 DKK per timme. Boka innan. Ickemedlemmar betalar en extra avgift. Peter Bangsvej 147 (ta buss nummer två), tel: 3871-4180. .

   Joggning
   Köpenhamn är relativt platt och har många parker. Några av de som är populära hos Köpenhamnsborna är Frederiksberg (en stor park i västra Köpenhamn cirka 20 minuter med buss från Rådhusplatsen), Orsteds Park (en mindre park med en sjö i norra Köpenhamn, nära Norreports station) och sjöområdet norr och väster om Köpenhamns centrum.

   Ridning
   Sports Riding Club - cirka 15 km nordväst om stan, 20 minuter med lokaltåg. Måndag-fredag kl 07.00-22.00, lördag och söndag 07.00-17.00. Omkring 115 DKK per 30 minuter, 190 DKK per timme. Maltegardsvej, Gentofte, tel: 3165-1702. .

   Simning
   Allmänna pooler i Köpenhamn har ofta tillhörande bastu och solarium. Bekvämligheterna är oklanderliga, med duschar och hårtorkar. Följande pooler ligger nära centrum: Frederiksberg - måndag-fredag kl 08.00-19.45, lördag 07.00-12.30, söndag 09.00-14.15. 22 DKK. Helgesvej 29 (ta buss nummer 2 eller 29), tel: 3888-0071.
   Obro Hallen - måndag-fredag kl 10.00-18.30, lördag 08.00-13.30, söndag 08.00-11.30. Endast simning 20 DKK, med ångbad 25 DKK. Vej Idratsparken (ta buss nummer 6 eller 14), tel: 3142-3065. .

   Vandring
   Massor av vandringsleder slingrar sig genom Köpenhamns utkanter, särskilt i Kungens hjortpark vid Klampenborg 25 minuter med tåg norr om Köpenhamn. Ta S-tåget som det står C på (riktning Klampenborg) från någon av de större stationerna till sista hållplatsen. Ett annat fint område för vandring är Frederiksdal, 15 km nordväst om Köpenhamn, med dess vackra skogar och sjöar. Ta S-tåget till Lyngby, och sedan en taxi eller buss till Fredriksdal.

  
Till toppen

Översättning och bearbetning:


Redaktör: Mikael Jägerbrand


  
Till toppen


Copyright © 1999 by Weissmann Travel Reports. All rights reserved.