Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetResor
SÖNDAG 14 FEBRUARI
  

– Barnen följer alltid med oss

210
I grottan leker Matilda, Linus och Orvar. I knät på mamma Maria sitter Trond.
FOTO:EURO-BILD / ALF LINDBERGH

Maria luffade i Latinamerika med man, två barn – och bebis i magen

Maria gav sig av och luffade runt i Latinamerika med hela familjen.
  Hon upptäckte under resans gång att hon var gravid, men fortsatte ändå.
  Nu har hon och maken Per skrivit en bok om äventyret.
   Målet var att ta sig runt utan att flyga, något som nästan lyckades. Resan började i New York i december 1994 och slutade i Miami i maj 1995.
  Deras bok om färden har nyss kommit ut på eget förlag och heter ”Små luffare i Latinamerika”.
  Sedan resan har hushållet utökats med först Linus och sedan Trond.
När upptäckte du att du var gravid?
  – Rätt tidigt, precis när vi kommit till USA. Men vi övervägde aldrig att åka hem. Av erfarenhet visste jag att jag aldrig mår dåligt under en graviditet. Och jag mådde bra, blev bara lite trött ibland.
Jobbigt resa med barn?
  – Du får vara inställd på att det är krävande. Båda föräldrarna kan inte slappna av samtidigt. Men jag upplevde det egentligen inte som jobbigt eftersom våra barn alltid varit med på allt. Det räckte med en leksaksbil, kritor eller en bok för att hålla dem sysselsatta.
Tog ni med barnen överallt?
  – Jo, nog gjorde vi det, men vi var aldrig ute så sent.
Var du aldrig rädd?
  – Jodå. Till exempel när vi var i Venezuela. Både i Caracas och Maracaibo har de en fruktansvärd brottsstatistik, och vi var tvungna att stanna där. Vi kom dit sent och det var väldigt obehagligt. Det hände dock ingenting. I Belize blev vi rädda att Matilda hade fått malaria. Himla otäckt. Men det var falskt alarm.
Pengar?
  – Vi lever billigt när vi är hemma, arbetar och sparar mest. Köper begagnade kläder och använder tygblöjor. Eftersom jag var barnledig när vi åkte fick jag dessutom föräldrapenning. Vi hyrde också ut huset, så vi hade i princip inga utgifter hemma.
Nya planer?
  – Vi ska till Marocko i februari. Fast inte så länge, bara fem–sex veckor. Det är inte lika mycket impulsresande. Vi ska ta det lugnt och bara åka runt lite inom landet. Latinamerika-resan var lite väl stressig. Naturligtvis ska alla fyra barnen med. Marocko ska vara väldigt barnvänligt.