Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet resor.
    Söndag 10 maj 1998
  Svenska cykelleder
Cykla i Europa
Göran Kropps bästa tips

Se Sverige från sadeln
På cykeln semestrar du mitt i naturen

Med full rulle på asfalten, gräsdoft i näsan och fågelkvitter i öronen firar allt fler cykelsemester.
  Men det går lika bra att slira i sakta mak på små grusvägar, slappa vid dikesrenen en stund och bara titta upp i himlen.
  Att cykelsemestra är att bestämma själv och allt fler gör det.

  Vandrarhem och pensionat finns nästan överallt. För den som vill ha det litet mer organiserat från början finns flera bra paketresor som bokar in dig på förhand med samtliga måltider inkluderade.
  I de flesta fall följer du någon av landets många cykelleder som dragits med hänsyn till natur, sevärdheter och ett minimum av biltrafik.
  De är väl skyltade och i cykelpaketen ingår ledbeskrivningar med tips om sevärdheter.
  Dagsetapperna varierar mellan 25 och 70 kilometer. Räkna med att du rullar en mil i timmen .
  Många väljer att hyra cykel, men om du redan har en bra cykel så finns ingen orsak att hyra.
  För dig med en oväxlad järnspis kan hyrcykeln dock bli rena lyftet, för ju fler växlar, desto lättare går det.

Satsa på nya däck
  Självfallet krävs ingen speciell cykel för att kunna njuta av en semester; under förutsättning att kedjan är smord, bromsarna justerade och däcken är relativt nya.
  Det sista är viktigt. Torrt gummi spricker lätt och orsakar punktering.
  Ett bra tips är också att sätta clips på pedalerna så att fötterna sitter fast. Både kraftbesparande och bekvämt eftersom kraften då alltid kommer att riktas rätt oavsett hur du vevar.
  Ett par riktiga cykelbyxor är en lika revolutionerande förbättring. Härmed avses riktiga cykelbyxor som är stoppade i baken och inte de damtajts som var populära för en tid sedan.
  Riktiga cykelbyxor ska användas utan kalsonger eller trosor. Glöm alla former av byxor med grova sömmar i baken.

Hjälm och solbrillor
  Hjälm är en självklarhet, samt vattenflaska. Drick ofta under färd och mycket på kvällen så orkar du bättre. Du gör av med mer vätska än du tror och en törstig cyklist är en dålig cyklist.
  Ett par solglasögon mosar insekterna innan de når ögonen och handskar är nödvändigt om det blir kallt, liksom dessvärre även regnställ. Du bör också kunna laga en punktering.
  I de flesta cykelpaket ingår enbart frukost, varför du också måste kunna släpa med mat och ute i glesbygden kan det bli långt mellan livsmedelsbutikerna.
  Köp ordentliga cykelväskor för din semesterpackning. Bäst är väskor som placeras vid framhjulen. De förvandlar vilken cykel som helst till ett äkta långfärdslokomotiv, men kräver en speciell hållare.
  Andra väskor kan hängas direkt på pakethållaren. Ryggsäck blir däremot synnerligen obekvämt.
  Cykelkorg är bättre än ingenting, men håller inte prylarna på plats och samlar regn och vägdamm. Cykelkärra är ett alternativ om du har barn med på turen.
  Gör en testtur i grannskapet innan du ger dig iväg på cykelsemester.
  Det handlar ju trots allt om en fysisk aktivitet och nöjet kan lätt spolieras av ömmande bakdel, kramp i nacken eller en cykel som visar sig vara behov en totalsanering.

Frakta med tåget
  Den egna cykeln fraktar du enklast med järnväg. Polletteringen kostar 125 kronor, inklusive emballage, och ska ske senast två dagar före avresa.
  På flyget varierar kostnader och regler mellan flygbolagen, samt med typ av biljett.
  Många väljer att ta den egna bilen till starten för cykelsemestern och då behövs en hållare. Har du dragkrok finns billiga hållare att köpa på bensinmackar. Betydligt dyrare är takräcken för cyklar, men de är enklare att handha och säkrare under körning.

Gunnar Andersson