Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet resor.
    Söndag 19 april
  Glöm Toscana - res till Puglia
I Puglia
I nordvästra Puglia , inte långt från Bari ligger byn Alberebello. Känd för sina små vita toppiga Trulli-hus. Hit kommer dock en del turistbussar. Ändå är det värt ett besök.

I klacken finns det genuina Italien

Alla snackar om Toscana.
  Glöm det. Toscana har blivit för turist-tätt.
  Gör som italienarna själva - res till Puglia, själva klacken på Italien.

Där finns det genuina Italien. Lång siesta, sena middagar och högljudda italienska röster. Lika lätt till gräl som till skratt.
Med andra ord det som inte finns kvar i de norra delarna av landet. Det norra Italien är ju numera som vi och Tyskland. Kontrollerat, effektivt och förfinat.
  När vi svenskar talar om att turista i Italien handlar det mest om Rom, kusten vid Rimini, Amalfi eller Toscana. Däremot nämns aldrig Puglia. Det märks . Under hela juli stötte vi inte på en enda svensk.
  Knappt några tyskar heller. Italienarna själva bara gapade när vi kom i en svenskregistrerad bil.

Undvik Puglia i augusti
Däremot har det på senare år blivit allt mer inne bland italienarna själva att dra till Puglia i augusti. Därför ska man undvika den månaden.
  Däremot är juli helt perfekt månad. Stränderna är tomma och vattnet är kristallklart. Och lite vindar når oss från Afrika.
  Vad är hemligheten med Puglia? Dels är det landskapet. På västra sidan mot det Joniska Havet är det de långa stränderna och det kristallklara vattnet fjärran från det skitiga badvattnet i norra Italien. På den östra sidan mot det Adriatiska havet är det den röda terracotta-jorden och de stora olivodlingarna och mandelträden.

Afrika är inte långt borta
Sedan är det influenserna. Byggnader och kultur som påminner om att varken Afrika, Grekland eller Turkiet är långt borta.
  Men vill man ha italienska byggnader finns det också. Nästan längst ner på spetsen ligger staden Lecce. En renässansstad som italienarna själva föredrar framför Florens.
  Några stora hotellanläggningar finns knappt.
Varför?
  - Turismen här nere kom av sig när den lokale maffiabossen blev skjuten på 70-talet. Så nu har vi ingen maffia som kan bygga upp turismen, säger en lokal herre.
  - Och nu vill vi inte ha några stora hotellanläggningar, fortsätter han.

Shoppa keramik i Grottaglie
Svindyra Club Med har dock lyckat etablera sig i norra Puglia, nära de världsberömda grottorna i Massafra.
  Men det finns gott om lägenheter och hus att hyra. Vi hyrde en stor lägenhet med terass mot havet för 3 700 kronor en hel månad i en gammal fiskeby på den västra sidan.
  Men bränner det till i plånboken och man vill göra av med pengar kan man alltid shoppa keramik eller ta en in på en exklusiv masseria.
  Den lilla staden Grottaglie har helt ett kvarter med bara keramikfabriker. Här shoppar bland annat Armani. Billig fabriksförsäljning av underbara serviser, krukor och gigantiska vaser.
Lotta Reberg

Så lever du lantliv på italienska. Bo exotiskt och vackert på en masseria