Aftonbladet  
Aftonbladet resor  


Fjällets Trötter, Kloker
eller Toker?

Här hittar du vandringsleden som passar dig

Vy från Fjällen
Fjällen erbjuder inte bara mygg, utan framför allt härliga naturupplevelser.
Foto: THOR LINDGREN
Sommarfjällen är liktydigt med Svenska Turistföreningen (STF), vars verksamhet sträcker sig från Dalarna till Treriksröset.
  STF driver nio fjällstationer med restaurang, färdledare, försäljning av livsmedel och sportutrustning. Vissa kan nås med bil. Boka sängplats i förväg.

  Dessutom finns 40 fjällstugor på jämna avstånd efter de populäraste lederna. I dessa finns britsar, kokmöjligheter och porslin. Du måste själv ta del i praktiska sysslor som städning. Stugorna kan inte bokas i förväg, men du får plats, hur trångt det än blir.
   Övernattning på fjällstation kostar från 160 kronor och från 130 kronor i fjällstuga (50 kronor extra för icke medlemmar).
   Fjälluffarpaketet kostar 1460 kronor och inkluderar medlemskort, tio övernattningar, samt tågbiljett från valfri järnvägsstation i Sverige. Ett fynd för att fjällintresserade söder om Dalälven, för norrlänningar blir det dock billigare att köpa vanliga tågbiljetter.
   Fjälluffarkortet för ungdomar under 26 år kostar 880 kronor och inkluderar endast övernattningarna. Korten kan även köpas hos SJ och du måste ha medlemskort.

Glader Glader gillar folk att träffa folk och ta sig ett glas. Han väljer att gå Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs i södra Lappland. En monumentalt vacker led som tar 4-5 dagar, där han både kan starta och avsluta vandringen på krogen. Butter

Butter är ensamvarg. Genuin vildmark och inte en kotte inom synhåll ska det vara. Skäckerfjällen i norra Jämtland besöks av ett fåtal. Här finns leder, men han måste bo i tält. I Vindelfjällen, norr om Ammarnäs, är också glest mellan vandrarna och även här får han bo i tält.

Trötter Trötter orkar knappt gå alls och drar till Storulvån i Jämtland. Här ligger Snasahögarna strax bortom bildörren och rasterna får bli längre än den sammanlagda vandringen. Toker

Toker söker äventyret i Sarek. Här finns varken leder eller fjällstugor. Terrängen är bitvis svårframkomlig och han får räkna med regn i äkta vildmark. Dessutom finns här gott om glaciärer och höga toppar. Kloker

Kloker tänker på familjens bästa och reser till Grövelsjön i Dalarna. Fjällen är snälla, men vackra. Fjällstation är mycket välordnad och den är så populär att han tvingas bokat rum nästan ett år i förväg.Prosit

Prosit är rädd för mygg och skoskav. Kabinbanan upp på Åreskutan och en halvtimmes marsch upp till toppstugan ger strålande utsikt över Jämtland. Samma sak från stolsliften i Abisko, där behöver han inte ens gå upp på Blyger toppen för att njuta av fjällen kring Lapporten.

Blyger söker trygghet i sällskap. Fjällnäs privata högfjällspensionat är ett ombonat och härligt gammeldags alternativ. I år funderar han dock på att ta ut svängarna lite med på STF:s sommarfjällkurs i Saltoluokta.

Text: Gunnar Andersson
Teckningar: Fredrik Persson
Tips för fjällvandrare
Börja på lämplig nivå. Sarek är inget för dig som aldrig varit i fjällen tidigare. Vandra istället mellan STF-stugor, då behövs varken tält, kök eller sovsäck.
I juli får du räkna med mycket folk på populära sträckor som Abisko - Kebnekaise och Sylarna - Helags. Välj istället att vandra i slutet av augusti eller i september. Sträckorna Hemavan - Ammarnäs eller Saltoluokta - Kebnekaise är två fullgoda alternativ.
Barn som nått skolåldern klarar fjällvandring, men ser ingen mening i att bara gå en slinga för att sedan återkomma tillbaka till exakt samma ställe. På en vandring mellan fjällstugor får de göra spännande saker som att elda i spis, hugga ved och gå på utedass.
Av tradition vandrar vi från norr till söder. Gå i motsatt riktning så slipper du ha solen i ögonen.
De femtio vanligaste frågorna besvaras i STF:s "Fjällpocket". Skriv namn och adress på ett kuvert, frankera med dubbla porton och sänd det till STF, fjällavdelningen, Box 25, 101 20 Stockholm.
Tänk efter innan du öppnar plånboken i sportaffären. Handla det du behöver nu i sommar och inte vad du hoppas få behov av i framtiden.
Lätt packning ger trevligare vandring.
Lämna mobiltelefonen hemma. Den fungerar endast längs de stora bilvägarna.


Aftonbladet på internet distribueras via