Bergens fånge

Ryskt drama av Sergej Bodrov, med Oleg Mensjikov, Sergej Bodrov jr. m fl.


Utan att någonsin nämna det vid namn, är "Bergens fånge" (Oscar-nominerad för bästa utländska film) en film med tydliga paralleller till Tjetjenien-kriget.
  Två sårade ryska soldater, Sasja och Vanja (Oleg Mensjikov,Sergej Bodrov jr.), blir fångar hos Abdoul-Mourant (Djemal Sikarulidze) i en liten bergsby i Kaukasien. Han är en lokal muslimsk frihetskämpe som planerar att byta sin gisslan mot sin egen son, fånge hos ryssarna. Men förhandlingarna drar ut på tiden och pressen på Abdoul-Mourant att göra sig kvitt fångarna på ett eller annat sätt blir allt större från omgivningen.
  Trots misären och fattigdomen i den lilla byn, berättar ryske regissören Sergej Bodrov sin historia med mycket vackra bilder. Och det är med en egensinnig slags svart humor han skildrar de inblandades relationer till varandra. Rutinerade soldaten Sasja (Mensjikov) ser strikt militäriskt på deras fångenskap, medan unga Vanja (Bodrov jr.) är bättre på att "ta folk" och skapar vänskapliga band till både sin fångvaktare Hassan (Aleksander Burejev) och Abdoul-Mourants tonårsdotter Dina (Susanna Mekralieva). Allt medan fångarna ständigt är ett nackskott från döden...
  Spänningen stegras, Bodrov är ganska "amerikansk" i sitt sätt att inte låta handlingen dra ut på tiden i onödan.
  "Bergens fånge" är en film om krigets galenskap, gjord med både skönhet och humor. Den blandningen innebär att Bodrov i sin film hela tiden går en balansgång på slak lina, dock utan att någonsin tappa fotfästet.
  
Jan-Olov Andersson
1997-02-21