Jag är din krigare.

Svenskt drama av Stefan Jarl, med Robin Milldoff, Jan Malmsjö, Peter Harrysson m fl.


Många som har följt Stefan Jarls karriär lär bli lite överraskade av "Jag är din krigare", hans andra spelfilm.Här förenar han nämligen, på (mest) gott och ont, Hollywood-filmernas stil med sitt engagemang för naturen.
  Hans hjälte är unga tonårsgrabben Kim (Robin Milldoff) som efter ett drömlikt möte med en gammal indian (kanske är hela filmen en dröm?) förvandlar sig till en naturens beskyddare. Som sådan, blir han en korsning mellan en indiangrabb och en mini-Rambo (så som han är i första "First blood"-filmen från 1982). Beväpnad med pilbåge, kniv och sinnrika fällor, tar han strid med vuxenvärlden, för naturen och djuren.
  De vuxna människorna i filmen skildras (med ett undantag) konsekvent med samma elakhet som Steven Spielberg gjorde i "E.T.". Godsägare, fiskare, tyska turister som stjäl fågelungar och ägg… - alla utgör de ett hot mot naturen, alla råkar de lika illa ut i mötet med mini-Rambo i skogen.
  Stefan Jarls saga är ett slags beskedlig actionfilm, där våldet och motsättningarna dock sakta men säkert trappas upp."Jag är din krigare" är främst tänkt som barn- och ungdomsfilm. Min enda riktiga invändning är att den för en lite äldre publik kan kännas övertydlig, att Kims handlingar mot slutet ibland saknar trovärdighet.
  Men Robin Milldoff är ett fynd i huvudrollen och Jan Malmsjö, Peter Harryson, Mikael Persbrandt m fl gör gedigna vuxenroller. Som vanligt lyckas Jarl och hans mångåriga medarbetare på foto-, ljud-, klipp- och musiksidan skapa en märklig bildpoesi av det som finns i vår natur. Och Hollywood-dramaturgi eller ej - nog märks det att Stefan Jarl brinner för sitt ämne.
  
Jens Peterson
1997-02-21