Food, inc.

En rad, max 600 tecken


En amerikansk konsument som går in i en matvaruaffär tror att hon har massor av val. Det har hon inte. För oavsett vilka bilder förpackningarna visar upp, kommer i princip allt käk från samma erbarmerliga förhållanden.
  Matproduktion i dag är en enorm industri, där några få jätteföretag dikterar villkoren på nästan gangsterliknande sätt, medan människor såväl som djur behandlas illa, och både det ena och det andra slinker ner i det vi stoppar i oss. Robert Kenners dokumentär – i vilken bland andra Erik Schlosser, som skrev ”Fast food nation”, och ett gäng numera troligtvis svartlistade bönder uttalar sig om missförhållandena i den amerikanska matindustrin – är välgjord, informativ och viktig. Men egentligen påminner den oss snarare om saker vi innerst inne redan visste, än ägnar sig åt chockerande avslöjanden.
  En tidigare och snäppet bättre dokumentär på temat är tysk-österrikiska ”Vårt dagliga bröd” – vars gruvligt monotona bilder säger mer än alla ord i ”Food, inc.”.
Karolina Fjellborg
2010-01-29