Jag har älskat dig så länge

Franskt drama av Philippe Claudel, med Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill m fl.


”Jag har älskat dig så länge” är filmen som borde ha varit Frankrikes Oscars-bidrag i stället för den aningen överskattade Guldpalmsvinnaren, skoldramat ”Mellan väggarna”.
  Elsa Zylberstein spelar Léa, bosatt i en icke namngiven fransk stad, lyckligt gift, med två adopterade döttrar från Vietnam. Men filmens stjärna är Kristin Scott Thomas som spelar Juliette, Léas äldre syster, som nu flyttar in hos familjen, efter femton års frånvaro. Hon har suttit i fängelse.
  Långsamt närmar sig filmen vilka hemligheter som finns i det förflutna. Samtidigt ställer den frågor om hur samhället och människor ska behandla folk som har begått brott. Om alla är värda en andra chans eller inte.
  En film som innehåller ett skådespelar-tour de force av sällan skådat slag. Det handlar om en ypperlig skådespelerska som på ett ytterst subtilt sätt gestaltar en person som är livrädd för att visa sina verkliga känslor inför omgivningen. Som tappert kämpar med att få styrsel på sitt nya liv i frihet, bland familj, nya vänner, nya manliga bekanta.
  Ett drama som verkligen berör, utan att debuterande regissören Philippe Claudel någonsin höjer tonen eller tar till yviga gester.
Jan-Olov Andersson
2009-03-07