Råttatouille

Amerikansk animerad film av Brad Bird. Dubbad till svenska av Gustaf Skarsgård, Göran Engman, Johan Hedenberg, Carina Berg m fl.


Säga vad man vill om Pixar, det numera Disney-ägda bolaget som har revolutionerat den animerade filmen, men de spottar inte ur sig filmer på löpande band lite hur som helst. Det känns snarare som att så gott som varje scen, i varje film, är gjord med stor omsorg och kärlek.
  ”Råttatouille”, för övrigt en kul försvenskning av originaltiteln ”Ratatouille” (en fransk grönsaksrätt), påbörjades redan år 2000 av tjeckiske animatören Jan Pinkava. Han har sedan dess lämnat Pixar, men då hela grundidéen är hans, står han ändå med som medregissör (om än i liten stil…). Sedan tog Brad Bird (”Superhjältarna”) över och färdigställde den här mycket underhållande röran av energisk slapstickhumor och drift med fransmännens lite snobbiga inställning till mat.
  Efter diverse turer hamnar kloakråttan Remy i köket på en Paris-krog där hans känsliga näsa och oväntade talanger bland grytorna blir upptakten till ett komiskt äventyr som i sina galna upptåg lite grann påminner om en gammal bröderna Marx-film. Skillnaden är att det faktum att filmen är animerad, gör att här finns inga gränser för vad som kan hända.
  Filmens verbala och visuella uppfinningsrikedom slår ut det mesta i genren. Förutom smarta replikskiften och vuxna skämt, är ”Råttatouille” också full av actionsekvenser och slapstickhumor som lär få barn från 6–7-årsåldern och uppåt att jubla. Oscars-statyetten för bästa animerade film står nog redan och väntar på Brad Bird.
Jan-Olov Andersson
2007-10-19