Frihetens pris

Irländskt/brittiskt krigsdrama av Ken Loach med bl a Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham och Orla Fitzgerald.


På 1920-talets Irland plågas befolkningen av brittiska ”Black and tan”-patruller, som är skickade för att slå ner irländarnas försök till frihet och bevara freden, men i själva verket mördar och plundrar helt oprovocerat. Den unge läkaren Damien (Cillian Murphy) bestämmer sig därför för att sluta upp bakom sin bror Teddy i kampen för självständighet. När rebellerna efter mycket blodspillan väl lyckas tvinga engelsmännen till en förhandling leder dock slitningar inom gruppen till inbördeskrig, och de två bröderna står plötsligt på varsin sida i en dödlig kamp.
  ”Frihetens pris” är en våldsam historielektion signerad den övertygade socialisten Ken Loach. Det är en brutal berättelse, där våldet skildras rått, effektivt och realistiskt och är ovanligt jobbigt att bevittna. Särskilt en tortyrscen är i det närmaste outhärdlig.
  Det finns ett litet problem med den här filmen, och det är att så mycket politisk historia ska avhandlas att de mänskliga relationerna hamnar i skymundan. Medan vi under den andra timmen får reda på väldigt mycket om olika politiska falanger får vi veta mindre om hur två bröder kunde bli så bittra fiender. Den konflikten glöms nästan bort ett tag, för att inte tas upp förrän i slutet.
  Detta hindrar dock inte ”Frihetens pris” från att vara otroligt gripande och välgjord, med otäcka, hjärtskärande, mäktiga scener, imponerande scenografi och en Cillian Murphy som är så karismatisk att man aldrig vill att filmen ska sluta.
Karolina Fjällborg
2006-09-15