Den enskilde medborgaren

Svensk komedi i regi av Claes Eriksson, med bl a Örjan Ramberg, Galenskaparna/After shave, Krister Henriksson och Birgitta Andersson.


Claes Eriksson spelar en sympatisk lärare. I en scen går han in i en videoaffär och vill hyra en film där ingenting händer.
  Fullt medveten om att illvilliga kritiker kan använda de orden för att beskriva hans eftertänksamma berättarstil. När Claes Eriksson skildrade svensk vapenhandel och mutskandaler i debuten ”Leif” gick det undan med komik och musik. När han nu ironiserar över Skandia-affärer och skamlösa chefer som roffar åt sig andras pengar är det lågmält.
  Galenskaparna/After Shave spelar idag mer realistiskt och har starka krafter ur skådespelareliten i de andra rollerna. Det blir ojämnt i en historia som vacklar mellan sketcher och tragedi.
  Örjan Ramberg bär skickligt filmen som vd för försäkringsbolaget Oden, en man som envist hävdar att han gjort rätt när han sprängde bonustaket och gav sig själv hundratals miljoner. Varken medbrottslingar eller styrelseordförande kan få honom att ändra sig. Men när hans tonårdsotter skäms blir det en liten spricka i den stöddiga masken.
  Här finns fyndiga infall men också scener som nog hade fungerat bättre på scen där tålamodet hos betraktaren är större. Även manusförfattaren och regissören Claes Eriksson är en lärare. Det är intelligent, välmenande, försynt humoristiskt. Men det är inte stor filmkonst.
Jens Peterson
2006-09-01