Miami Vice

Amerikansk polisfilm i regi av Michael Mann, med bl a Colin Farrell, Jamie Foxx och Gong Li.


Snygga kostymer, snabba båtar, snabba bilar, smittande musik och kalla drinkar.
  Tv-serien var en cool pastell i mitten av 1980-talet och när Michael Mann nu flyttar sina spanande poliser till bioduken ser det ungefär likadant ut.
  Skådespelarna är bättre. Allt är större. Allvarligare. Mörkare. Kärv realism.
  Ett steg fram. alltså?
  Nja, inte riktigt. Det är svårt att förstå vad Michael Mann egentligen vill berätta.
  Här finns lite action i början och slutet, men annars är det en pratig och fundersam historia. De lyxiga bilarna och de snabba båtarna används som uppvisning, för att transportera folk. Mycket transport är det.
  Michael Mann har inte försökt göra en häftig actionfilm som ”Heat”.
  De två Miami-poliserna kallas in för att hjälpa FBI avslöja en knarksmugglarliga som skeppar från Colombia via Haiti. I Florida köps knarket av tatuerade högerextremister. Båda de kriminella ligorna är mycket våldsamma och otäcka, men Mann struntar snart i den spänningen. Ett tag är det väldigt viktigt var i polisen det finns en läcka till skurkarna, men den intrigen glöms helt bort.
  Michael Mann har inte försökt göra en spännande thriller som ”Collateral”.
  Vad är det då? Till sist handlar det mest om kärlek och känslor. Sonny Crockett (Colin Farrell) tänder på knarkilgans finansiella förhandlare Vanessa, spelad av Gong Li. De dansar och dricker mojito. Hans kollega har sin egen kärlekshistoria. Snygga bilder på sex i duschen.
  En film om att det är jobbigt att infiltrera ligor som civilt spanande polis. Men sådana filmer har gjorts bättre förr, t ex i ”Donnie Brasco”.
  Men kläderna är snygga. Romantisk ångest i fin kostym.
Jens Peterson
2006-08-11