Sanna lögner

Amerikansk THRILLER av Atom Egoyan, med Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman m fl.


De inträffar inte ofta, de där magiska ögonblicken, när man slagit sig ned i biofåtöljen och sedan liksom sugs in i en film, effektivt förflyttas till en annan främmande värld och får uppleva något man inte alls förväntat sig. Sydkoreanska thrillern ”Old boy – hämnden” häromåret var en sådan film, ”Brokeback mountain” en annan.
  Nu är det dags igen, tack vare Atom Egoyans helt suveräna blandning av thriller och kärleksdrama.
  Har ibland retat mig på att intrigerna i hans filmer har känts som onödigt tillkrånglade pussel. Ibland har han också haft svårt att riktigt borra sig djupt in i rollfigurernas psyken, det har därför blivit lite känslokallt (undantaget mästerliga ”Ljuva morgondag”).
  Här faller alla bitar på plats:
  Intressanta personer, suveränt skådespeleri, en klurig intrig, underbara tids- och miljöskildringar.
  Filmen hoppar mellan 1957 och 1972. Kevin Bacon och Colin Firth spelar två populära underhållare som tar för sig av allt som livet erbjuder vid sidan av scenen; sprit, knark, villiga tjejer. En av dessa (Rachel Blanchard) hittas död, naken i badkaret i deras hotellsvit. Femton år senare försöker en journalist/författare (Alison Lohman) reda ut vad som hände. Hon har ett hemlighetsfullt förflutet med underhållarna. Och nu kommer hon dem farligt mycket närmare än det från början var tänkt. Men ska hon lyckas lösa mysteriet med den döda kvinnan? Och avslöja varför de båda underhållarna blev ovänner?
  I USA fick filmen mest uppmärksamhet (och censurproblem) på grund av en sexscen som… tja, den liknar sannerligen inte något annat som har skådats i en normal Hollywood-film.
  Men ”Sanna lögner” är så mycket mer. En smart och spännande thriller, där gåtan inte får sin lösning förrän i de allra sista scenerna.
Jan-Olov Andersson
2006-07-14