Capote

Känslor och samvete


Amerikanskt drama i regi av Bennett Miller, med bl a Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins jr och Chris Cooper.
  Philip Seymour Hoffman gör en fantastisk förvandling till den självbelåtne författaren Truman Capote (”Frukost på Tiffanys”). Med skarp tunga, dyra kläder och märklig röst drar han in i småstaden Halcomb, Kansas 1959. Men filmen är mycket mer än en skådespelaruppvisning.
  Capote kom dit för att undersöka stadens reaktioner på att en familj mördats på sin bondgård. Han skulle skriva en tidningsartikel för New Yorker, men samlade på sig så mycket material och ideer att det blev reportageromanen ”Med kallt blod” som kom 1965 och förvandlade både reportaget och romanen.
  Under tiden fick författaren en märklig vänskap med de två som greps för morden. Först ville han hålla dem vid liv tillräckligt länge för att få bra intervjuer, sedan hoppades han de skulle avrättas så att han fick ett bra slut på sin bok.
  ”Capote”skildrar ett bräckligt ego, en konstnär som offrar allt och alla och inte tål andras framgångar. Han får mycket hjälp av kollegan Harper Lee (en utmärkt Catherine Keener) som i bakgrunden publicerar den klassiska romanen ”Dödssynden”, men Truman Capote blir mest sur över det beröm som hans barndomsvän får.
  Med cyniska repliker och konstnärliga skygglappar försöker han hålla verkligheten ifrån sig, samtidigt som han vill skildra den så noga han kan. Känslor och samvete blir till sist en tyngd även för honom, och han hade inte mycket till karriär efter ”Med kallt blod”. En boktitel som han för övrigt inte vågar berätta för den dömde mördaren.
Jens Peterson
2006-02-24