Stolthet och fördom

Brittisk ROMANTIK i regi av Joe Wright, med bl a Keira Knightley och Rosamund Pike.


England, tidigt 1800-tal. Familj med fem döttrar måste få dem bortgifta så att deras försörjning är tryggad. Den äldsta Jane blir kär i en förmögen fåntratt. Den näst äldsta kommer omedelbart på kant med fåntrattens ännu rikare vän.
   Har man nyligen sett om tv-serien av Jane Austens bok, eller den roliga indiska versionen "Kärlek och fördom" som kom nyligen, vet man hur det går. Är neutralt nyfiken på hur historien om kärve mr Darcy och stolta Elizabeth Bennet ska berättas.
   Men efter några minuter är man fast. Grips och dras med hela vägen. För det här är alldeles underbart.
   Framför allt är det en filmupplevelse. Redan i inledningen visar regissören Joe Wright att han tänker berätta i bilder. Kameran gör en makalös lång åkning när den följer Elizabeth (Keira Knightley) på en vandring i bondgården där hon bor. In och ut ur rummen. Vi får se de andra medlemmarna i familjen, men vi ser också djuren och de slitna byggnaderna. Gyttja, grisigt, smuts under naglarna.
   Det är skitigare än de rika miljöerna i den snygga tio år gamla BBC-serien med Colin Firth och Jennifer Ehle. Jag gillar båda, och den här nya versionen lyckas få med det viktigaste på kortare tid.
   En stund senare gör Wright om kameraåkningstricket när han presenterar en bal och alla där. Suveränt bildberättande som rör sig i tid och rum.
   Utmärkta skådespelare. Keira Knightley gör här sin bästa rollprestation, och Donald Sutherland och Brenda Blethyn är livfulla föräldrar till de fem döttrarna.
   Gå och se.
Jens Peterson
2006-01-06