Flickan från Auschwitz

Svensk dokumentär av Stefan Jarl, om författaren och journalisten Cordelia Edvardson.


Stefan Jarls poetiska porträtt hoppar fram och tillbaka mellan då och nu. Mellan Cordelia Edvardsons barndom i koncentrationslägren Teresienstadt och Auschwitz, och hennes arbete idag som Svenska Dagbladets korrespondent i Israel. Mest är det hennes egen röst, men vi får också höra andra prata om henne, bland annat Jan Guillou.
  Filmen följer henne på reportage när israeliska armén vräker en palestinsk familj och river deras bostad. Följer henne vid bygget av muren som Israel sätter upp. Jarl nöjer sig inte med att kameran glider förbi graffiti som jämför den muren med dem som gick runt judiska getton. Han zoomar in så att jämförelsen ska bli tydlig.
  Cordelia Edvardson jämför själv förödmjukelsen hon kände som ung med den palestinierna idag utsätts för.
  Här finns starka bilder och intressanta funderingar. Ändå är det en film som lämnar många frågetecken. Jag förstår att en film på 76 minuter inte kan skildra ett helt liv, och Jarls nedslag är fängslande. Men några basfakta hade väl gått att få in i filmen. Som hur gammal Cordelia Edvardson var när hon kom till lägret. Hur många barn hon har och om familjen följde med när hon lämnade Sverige för Israel. Den goda journalisten Cordelia Edvardson ser säkert den sortens journalistiska brister. ”Flickan från Auschwitz” gör att man vill lära mer. Det är också av godo.
Jens Peterson
2005-08-26