Tvillingsystrar

Holländskt drama i regi av Ben Sombogaart, med Nadja Uhl, Thekla Reuten m fl.


Ett episkt drama i skuggan av andra världskriget. Filmen var tillsammans med bland annat ”Ondskan” en av fjolårets fem Oscarsnominerade utländska filmer.
  Förlagan är Tessa de Loos bästsäljande roman och det är begripligt varför den är obligatorisk i litteraturundervisningen i holländska gymnasier. Historien börjar 1925 och är en väldigt effektiv skildring av hur nazismens värderingar fick allt större fotfäste hos ”vanligt” folk, något som i förlängningen kom att påverka flera generationer holländare.
  Det handlar om tvillingsystrarna Anna och Lotte som mister sina föräldrar vid sex års ålder. Anna hamnar hos nära släktingar på en bondgård i Tyskland, Lotte hos mer avlägsna och rika släktingar i Holland. Adoptivföräldrarna hindrar dem, av olika skäl, från att ha kontakt med varandra. När de till sist återförenas, strax före andra världskrigets utbrott, blir inget som de har tänkt sig. Anna är kär i en SS-soldat, Lotte i en judisk musiker, något som kommer att göra deras syskonkärlek komplicerad för resten av livet.
  Starka känslor, mycket sentimentalitet, bra skådisar, vilket gör att man överser med att det också är en rätt klichéfylld film.
Jan-Olov Andersson
2005-04-01