Finding Neverland

Brittiskt drama i regi av Marc Forster, med bl a Johnny Depp, Kate Winslet, Freddie Highmore, Radha Mitchell, Julie Christie och Dustin Hoffman.


Neverland är platsen där Peter Pan bor och filmen handlar om hur författaren J M Barrie hittade och hittade på det drömlandet.
  Barrie var en journalist från Skottland som i slutet av 1800-talet nådde framgång som dramatiker. Han spelas som en lågmäld drömmare av Johnny Depp och när vi möter honom 1903 är det premiär på en ny pjäs. Den är inte bra, det blir fiasko och Barrie drar sig tillbaka för att skriva något nytt.
  Han möter en ung änka (Kate Winslet) och hennes fyra söner. Han dras in i pojkarnas lek, och blir mer och mer en del i deras familj.
  Det finns någon sorts attraktion mellan honom och den vuxna kvinnan, men Depp spelar honom som mer vän, både till henne och pojkarna.
  När hans cricketkollega och kamrat Arthur Conan Doyle (Ian Hart) berättar att det skvallras om hans förhållande med familjen förstår Barrie ingenting.
  Än mindre hade han förstått att den pedofilåtalade Michael Jackson döpt sitt påstådda paradis för barn till Neverland.
  I Barries landet Ingenstans händer ingenting sådant.
  Filmens J M Barrie är en oskuldsfull man i en oskuldsfull tid. Hans hustru (Radha Mitchell) blir mer och mer bekymrad över makens frånvaro, men även deras äktenskap verkar mer som ett resonemang än något byggt på passion.
  ”Finding Neverland” är inte sann, men sannolik. De historiska personerna fanns, men händelserna i filmen skedde inte i den ordningen i verkligheten. Det kan ursäktas i en berättelse om fantasi och naivitet.
  Här föds berättelsen om pojken som inte vill bli vuxen, skriven av en man som sökte en förlorad barndom. Han möter pojken Peter (suveräne Freddie Highmore) som är vuxen i förtid. Det är en fantastisk hyllning till lusten att drömma och skriva. En mycket rörande film.
Jens Peterson
2005-03-11