Undergången

Tyskt drama av Oliver Hirschbiegel med bland andra Bruno Gantz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch och Ulrich Matthes.


”Undergången” drabbar en som ett knytnävslag i magen. Detta Oscarsnominerade tyska drama ger en smärtsamt stark bild av Hitlers skenande galenskap de sista dagarna i bunkern innan han begår självmord.
Filmen bygger på tre faktaböcker om det tredje rikets uppgång och fall och historien kretsar kring unga Trudl. Hon anställs som Hitlers sekreterare och följer diktatorn ända till slutet.
I Tyskland ansågs det kontroversiellt att göra en spelfilm som ger ett djupare porträtt av Hitler. Filmen har fått kritik för att den framställer honom som mänsklig, vilket är helt befängt. Är det något filmen gör så är det verkligen att visa på Hitlers vansinne, känslokyla och förakt för människor.
Det är en skrämmande film. Inte bara för de fruktansvärt realistiska krigsscenerna, utan framför allt för att den påminner oss om hur farligt det är med tystnad. Det är otäckt att se hur dessa vanliga människor tiger, förnekar och viker sig för Führern. Otäckt för att det händer här och nu, mitt ibland oss.
Bruno Gantz gör en av sina mäktigaste rolltolkningar som Hitler i denna omskakande och viktiga film.
Karin Lindstedt
2005-02-25