6 points

Svenskt drama i regi av Anette Winblad med bl a Erica Carlson, Sanna Carlstedt och Johanna Granström.


Det handlar om tre unga kvinnor som, trots att de alla är väldigt olika, har varit bästa kompisar sedan de var små. Den ena är Anna - en präktig typ som bor ihop med en labil pojkvän som hon egentligen borde sparka ut. (Det ser hon såklart inte själv.) Den andra är Petra, som har läget under kontroll, precis har öppnat eget och försörjer sin kille, som är fattig men snäll. Den tredje är Michelle. Hon har en klar tendens att bli för packad och ligga med allt som rör sig. Alla tre håller på att bli vuxna på riktigt, men vägen dit är inte direkt spikrak. Beslut ska tas och vänskapen måste vårdas.
    Att "6 points" (namnet kommer från att tjejerna går på Viktväktarmöten och räknar hur många points de får sätta i sig) är gjord på en låg budget är väldigt uppenbart. Till en början känns det också som om filmen kan bli lite smått pinsam, men på något sätt har både skådespelare och regissör lyckats undvika de vanliga fällorna och gjort en realistisk film som de flesta tjejer säkert kommer att kunna känna igen sig i.
    "6 points" är inte årets bioupplevelse. Precis som taglinen säger så är det en "liten film", men som tur är gör den inte heller anspråk på att vara någonting mer. Just därför kommer den undan med att vara väldigt liten - och handla om tjejer med helt vanliga svenneliv.
Karolina Fjällborg
2004-07-23