Good bye, Lenin!

Tysk dramakomedi i regi av Wolfgang Becker, med bl a Daniel Brühl, Katrin Sass, Maria Simon och Chulpan Khamatova.


En lång inledning sätter tonen och placerar oss i det kommunistiska Östtyskland på 1970-talet. Där finns pojken Alexander som drömmer om att bli kosmonaut som östtyske rymdhjälten Sigmund Jähn och saknar sin pappa som försvunnit till väst. Mamma Christiane är en övertygad östtysk, lojal mot regimen även när handlingen flyttar till 1989 och folkets protester blir allt starkare.
   Modern får en hjärtattack och faller i koma. Det sker en månad innan muren faller, och hon ligger i koma under åtta månader när stora förändringar sker. Det gamla öst är försvunnet när hon vaknar upp, men läkaren har sagt att hon inte får oroas av hälsoskäl.
   Så sonen bygger upp en låtsasvärld omkring hennes sjukbädd. Där inte Östtyskland bara finns kvar, utan dessutom blir mer och mer attraktivt ju längre tiden går. Och lögnen växer.
   "Good bye, Lenin!" är en lätt vemodig film om flera sorters livslögner. Bitvis är den rolig, men mer griper den med pojkens rörande försök att skydda modern från sanningen. Han kämpar för att hitta gamla kassa östtyska matvaror och gör med hjälp av en kompis fejkade tv-inslag som ska förklara en del underligheter.
   Filmen har blivit en stor succé i Tyskland, där den ger komiskt nya infallsvinklar på spänningen mellan gamla öst och väst. Men även här borde den gripa en stor publik. Det är inte bara den unge Alexander som skapar en illusion i filmen.
   Och det är inte bara i Tyskland som människor använder lögner för att försöka skydda sig och de sina.
Jens Peterson
2003-11-28