AG ÄR INTE RÄDD

Italienskt drama i regi av Gabriele Salvatores, med Giuseppe Cristiano, Aitana Sánchez-Gijón, Dino Abbrescia mfl.


Platsen är den fattiga italienska bondvischan. Tiden är 1970-talet, men det känns mer som tjugo, trettio år tidigare. Några barn leker i vetefälten. Ett av dem, 10-årige Michele (Giuseppe Cristiano), kommer lite på efterkälken och gör då en fasansfull upptäckt: i en grop sitter en blodig, smutsig och jämnårig pojke fastkedjad.
   Han behåller hemligheten för sig själv. Med en blandning av rädsla och nyfikenhet, börjar han återvända till pojken (Mattia di Pierro). Michele vet inte inledningsvis att han, av en slump, kommit ett kidnappningsdrama på spåren"
   Det enda man med säkerhet i förväg vet om den 53-årige italienske regissören Gabriele Salvatores - mest känd för Oscars-vinnande andra världskrigskomedin "Jag älskar soldater" (1991) - är att han aldrig är förutsägbar.
   Han byter ständigt genrer och stil. "Jag är inte rädd" liknar heller inte riktigt något annat. En film som är en korsning av barndomsskildring och thriller, av Stephen Kings barndomsskildring "Stand by me" och italiensk neorealism, och som är befolkad av tjattrande och korkade italienska män och en vacker kvinna som alltid stryker eller skalar frukt klädd i sexiga linnen.
   Lite segt i början, sedan blir det riktigt spännande, fram till ett oväntat slut.
Jan-Olov Andersson
2003-10-03