Psalmer från köket

Norsk komedi i regi av Bent Hamer med bland andra Joachim Calmeyer, Tomas Norström, Bjørn Floberg, Reine Brynolfsson och Leif Andrée.


Gubbfilmen har nästan lyst med sin frånvaro sedan den flåsiga "Griniga gamla gubbar" med Jack Lemmon kom i början av 90-talet. Så kom norska "Elling" 2001 och nu fyller ännu en norsk publiksuccé ut tomrummet i den genre du inte visste att du saknade.
    "Psalmer från köket" är en alldeles underbar liten film, med ett härligt originellt och skruvat innehåll.
    Vi flyttas tillbaks till 50-talet och den norska landsbygden. Plötsligt invaderar en karavan av små husvagnar det vintriga landskapet. Det är de plikttrogna svenska inspektörerna från Hushållsforskningsinstitutet med uppdrag att studera singel-gubbarnas rörelsemönster i köket.
    Den försagde Folke (Tomas Norström) fäller upp sin höga inspektörsstol hemma hos buttre Isak (Joachim Calmeyer) och efter en del turer och bråk med inspektionschefen börjar en varm vänskap ta form.
    "Psalmer från köket" är charmig och hjärtevärmande och komisk. Den driver med folkhemsidyllen och den präktiga svenskheten men med ett varmt leende.
    Framför allt är filmen ett ömsint porträtt av manlig vänskap och spelet mellan Tomas Norström och Joachim Calmeyer är en fröjd att se. Det är onekligen varma tongångar som strömmar ur det här köket och de lockar till både tårar och skratt.
Karin Lindstedt
2003-09-19