Människor och omänniskor

Ryskt drama i regi av Aleksei Balabanov med bl a Dinara Drukarova, Sergei Makovetsky och Viktor Sukhorukov.


 Det är i Ryssland i slutet av 1800-talet och Johann och hans kompanjon Victor Ivanovich sysslar med en tidig form av pornografi. I sjabbiga källare tar de bilder av nakna damer som får smisk av bastanta tanter.
    Efterhand lyckas de nästla sig in i två välbärgade familjer och börjar systematiskt utnyttja en vacker ung kvinna och ett par adopterade siamesiska tvillingar till sina sadomasochistiska produktioner.
    Det här är en mörk melodram med en skopa svart humor. Storyn är faktiskt på gränsen till för skruvad, men Sergei Astakhovs foto gör snygga räddningar där manuset brister med jämna mellanrum. Allt är filmat i svartvitt med en brunaktig sepiaton och då och då är textrutor infällda. Även skådespelarnas ofta överdrivna mimik bidrar till känslan av stumfilm.
    "Människor och omänniskor" är otroligt vacker. Att se på den är som att se på ett gammalt fotografi. Men man ska knappast vänta sig att bli underhållen. Vissa inslag är visserligen riktigt roliga - som att den ena siamesiska tvillingen börjar tröstdricka - men överlag är det mesta bara konstigt. Mycket, mycket konstigt.
Karolina Fjällborg
2003-09-19