Hero

Kinesisk äventyrsfilm i regi av Zhang Yimou, med Jet Li, Maggie Cheung Man-Yuk m fl.


Först lyfte Ang Lee den asiatiska martial arts-genren till högre nivåer, med ”Crouching tiger, hidden dragon” (2000).
  Nu har Kinas mest hyllade regissör, Zhang Yimou, också gjort filmpoesi av de asiatiska kampsporterna.
  Historien utspelas några hundra år före Kristus, strax innan kungen av Qin (Chen Dao Ming) blev Kinas första kejsare och byggde den kinesiska muren. Han var känd som en tyrann och många lönnmördare försökte ta livet av honom. Filmen bygger på en av dessa legender.
  Hjälten kallas kort och gott Namnlös (Jet Li). Genom sitt hjältemod har han fått en träff med kungen. I tillbakablickar får vi se hur han har oskadliggjort tre livsfarliga lönnmördare – Sky (Donnie Yen), Yrsnö (Maggie Cheung Man-Yuk) och Brutna Svärdet (Tony Leung Chiu-Wai). Med i bilden finns också hans elev, Måne (Zhang Ziyi, från ”Crouching tiger…”).
  Men talar Namnlös sanning? Historien rullas upp ur olika synvinklar.
  De häftiga miljöerna, fotot, färgerna, kläderna, statisterna… allt håller högsta klass och gör ”Hero” till en oförglömlig upplevelse för ögonen; nästan varje bild är som en tavla.
  Actionscenerna är spektakulära, men går tyvärr ofta ett steg för långt. Hjältarna blir liksom osårbara, vilket till sist gör att man inte riktigt bryr sig, utan mer ser slagsmålen som vackra, rörliga tavlor.
  ”Hero” är en av alla tiders vackraste filmer. Synd då att den inte innehåller ens en tiondel så mycket dramatik, som den har skönhet.
Jan-Olov Andersson
2003-03-28