8 kvinnor

Fransk dramakomedi i regi av François Ozon med bland andra Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart och Fanny Ardant.


En fransk publiksuccé och mycket bisarr historia. Kommer på mig själv med att sitta och gapa under den första kvarten. Är det här på allvar? När sedan Catherine Deneuve plötsligt brister ut i sång är liksom måttet rågat.
  Men det tar sig. Från att vara en rätt löjlig och teatral sak utvecklas ”8 kvinnor” till att bli en charmig film med stort skådespeleri. Ensemblen ges verkligen utrymme att blomma.
  Publiken invaggas i en mysigt julig stämning, precis som när man läser en deckare av Agatha Christie. Och den brittiska deckardrottningens ande svävar onekligen över ”8 kvinnor”. Det här är en historia av klassiskt Christie-snitt.
  I ett gods på den franska landsbygden samlas familjen för att fira jul anno 1950-någonting. Men på morgonen hittas husfadern mördad i sin säng. Är det frun, systern, svärmodern, döttrarna eller tjänstefolket som ligger bakom dådet? Undan för undan tvingas kvinnorna röja sina innersta hemligheter i jakten på mördaren.
  ”8 kvinnor” är ett kammarspel, deckare, komedi och musikal i ett. Dialogen varvas med sångnummer av gamla franska schlagers.
  Lite fjantigt ibland men man kan ändå inte låta bli att le.
  Det är också härligt att se hela den franska, kvinnliga skådespelareliten samlad ŕ la svenska ”Gossip”. Och de bjuder på en makalös föreställning. De klär av sina divalater och sexuella frustration i ett rasande tempo.
  Trots en tveksam start kan man inte låta bli att charmas av ”8 kvinnor”.
Karin Lindstedt
2002-12-13