From hell

Amerikansk thriller i regi av Albert och Allen Hughes, med Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Katrin Cartlidge m fl.


Hösten 1888, i Londons slumkvarter, mördade Jack Uppskäraren fem kvinnor på de mest fasansfulla sätt.
   Det har funnits massor av teorier vem eller vilka som låg bakom dåden, det har skrivits böcker och gjorts filmer.
   Teorin som lanseras i den här filmen är knappast mindre trovärdig än någon annan. Då skulle alltihop vara ett sätt att mörklägga det faktum att prins Albert (Mark Dexter), som snart skulle ärva tronen, hade blivit på tok för involverad med en ”kvinna av folket” (Joanna Page). I stället för att köpa hennes och hennes prostituerade väninnors tystnad, lät någon/några helt enkelt avrätta dem.
   Här finns också inslag som har med frimurarnas makabra traditioner att göra.
   Johnny Depp är utmärkt som den flummige kommissarie Abberline, som röker opium och dricker absint, för att han i påtänt och berusat tillstånd hemsöks av syner som kanske hjälper honom att lösa mordgåtan.
   Robbie Coltrane är hans vapendragare i poliskåren, en av få som inte verkar vara korrumperad.
   Filmen bygger på en högt ansedd tecknad seriebok och tvillingbröderna Hughes har också lånat friskt från just seriernas bildspråk. Det visar sig vara ett utmärkt sätt att berätta just den här historien. Med bara några enkla bilder förflyttar de åskådaren snabbt till rätt tid, miljö (Prags trånga gator i verkligheten) och stämning (mycket dimma!) och så mycket som möjligt berättas också i bilder snarare än i dialogen.
   Spännande, makabert, blodigt och med en lite gripande kärlekshistoria, mellan Abberline och en prostituerad. Tyvärr spelas hon av Heather Graham, på tok för nollställd, söt och välartad, jämfört med de andra prostituerade i filmens London-slum.
Jan-Olov Andersson
2002-04-19