Ingenmansland

Fransk-bosniskt drama av Danis Tanovic, med bl a Branko Djuric, Rene Bitovajac, Filip SOvagovic, Georges Siatidis, Katrin Cartlidge och Simon Callow.


En soldat ligger på en mina i en skyttegrav.
  Om han flyttar sig sprängs han.
  Det är sommaren 1993 och mannen på minan är en bosnisk soldat. Han har placerats där av två serbiska soldater. Nu finns en av dem kvar i skyttegraven, tillsammans med en annan bosnisk soldat som överlevt ett anfall.
  Fienderna är beroende av varandra för att överleva. Skyttegraven ligger i utsatt läge mellan den serbiska och bosniska frontstyrkan.
  Båda sidor kallar på FN för att undsätta dem som fångats i skyttegravan. Tv-journalister hör radiosamtalen och beger sig dit. Vad ska hända med mannen på minan?
  ”Ingenmansland” är gripande och ständigt fängslande, berättad med en blandning av ilska och dyster humor. Männen i skyttegraven grälar och slåss i ena stunden, för att i nästa försöka hitta ett sätt att hjälpas åt. Misstänksamheten är stor.
  Det är inte människans bästa sidor som kommer fram i den koncentrerade konflikten kring skyttegraven.
  Danis Tanovic, som skrivit och regisserat ”Ingenmansland”, ger en dyster bild av världen. Både av individerna som inte vill förstå varandra, och de politiska/militära byråkratierna som försöker se kloka ut i tv.
  Mörk, men ändå vacker och berikande mitt i allt elände.
Jens Peterson
2002-03-01