Beck – sista vittnet

Svensk thriller i regi av Harald Hamrell, med bl a Peter Haber, Mikael Persbrandt, Malin Birgersson, Gunilla Röör, Marie Göranzon, Thomas Hanzon och Ingvar Hirdwall.


Så här ska det se ut.
  Efter några nya Beck-filmer direkt på video kommer ännu ett avsnitt på bioduken. Och ”Beck –sista vittnet” förtjänar sin plats i en större salong. Den fyller ut speltiden med spänning i bra fart, och sidohistorierna kring Martin Becks privatliv är motiverade och fördjupar i stället för att fördröja.
  Peter Haber och Mikael Persbrandt är mycket bra som Martin Beck och Gunvald Larsson, och Malin Birgersson är ett genialt komplement i polisgänget. Marie Göranzon är en chef med auktoritet som ger ytterligare tyngd och trovärdighet åt den här arbetsplatsen. Persbrandt får också visa upp fler uttryck den här gången eftersom Gunvald Larsson har mer att göra än att skrika åt alla.
  Historien fängslar, tillspetsad utan att verka helt osannolik. En otäck inledning när en bunden kvinna försöker fly samtidigt som hon hör någon mördas på andra sidan väggen. Flera unga kvinnor hittas mördade runt Stockholm med bortfrätta ansikten. Vem vill dölja deras identitet och varför?
  Jag avslöjar inget, men det är en historia med många bottnar och vändningar. Både Habers och Persbrandts poliser hamnar under svår press.
  Hade alla Beck-filmerna varit så här välgjorda hade det varit lätt att applådera serien. Nu känns Beck-följetongen mer som ett finurligt finansieringsprojekt, där producenterna ska kompromissa ihop sig för tv, video och bio.
  Men ”Beck – sista vittnet” är en tät och nervig svensk polisthriller.
Jens Peterson
2002-01-04