Ett rum i våra hjärtan

Italienskt drama av Nanni Moretti, med Moretti, Laura Morante m fl.


Vinnaren av Guldpalmen vid årets Cannes-festival.
   Och den annars ibland lite väl självupptagne Nanni Morettis bästa film.
   I centrum står en ovanligt harmonisk familj någonstans i Italien. Föräldrarna Giovanni och Paola (Moretti, Laura Morante) verkar fortfarande förälskade i varandra och de är djupt engagerade i sina barns fritidssysselsättningar. Dottern (Jasmine Trinca) spelar basket, sonen (Giuseppe Sanfelice) idrottar med pappan och dyker.
   En dag raseras alltihop; ett av barnen dör i en olycka.
   Andra hälften av filmen visar hur familjen hanterar eller snarare misslyckas med att hantera sorgearbetet. Hur familjemedlemmarnas inbördes relationer förändras, hur vardagliga sysslor plötsligt får en annan innebörd.
   Och Giovanni, framgångsrik psykoanalytiker, han som alltid har hjälpt andra människor, vet plötsligt inte hur han ska handskas med sina egna känslor.
   Sorg på film kan ju skildras på många sätt. Man kan vräka på med tårdrypande musik, man kan skildra människor som bryter samman.
   Visst, det gör människorna i den här familjen också. Men framför allt skildrar Moretti tystnaden och stillheten och svårigheten att kommunicera, när man har drabbats av en stor sorg.
   Det är alltså en film som inte gör så stort väsen av sig, men som ändå på något märkligt sätt kryper in under skinnet på en.
Jan-Olov Andersson
2001-11-16