Känd från tv

Svensk komedi i regi av Fredrik Lindström, med bl a Johan Rheborg, Alexandra Rapaport, Kristian Luuk, Gerd Hegnell, Pia Johansson och Cecilia Frode.


Fredrik Lindström har gjort sig till talesman för unga män som innerst inne är 12-åringar. Han ger röst åt dom i färska monologsamlingen ”Vad gör alla super-
  okända människor hela dagarna?” och Felix Herngren fick tänka barnsligheterna högt i ”Vuxna människor”. I ”Känd från tv” är det Johan Rheborgs rollfigur som får ge ansikte åt omogenheten, när han spelar en ytlig programledare i tv. Alla grabbar vill bara ha sex och alla tjejer vill gifta sig.
  Fredrik Lindström har satt ihop en hyfsat finurlig intrig och försöker skildra tv-berömmelse från några olika håll, men ”Känd från tv” stannar på ytan. För några år sedan tog Woody Allen med lätt hand ett större grepp på samma ämne i ”Kändisskap”, medan Lindströms iakttagelser håller sig till några självklara poänger. Här finns en mörkare sidointrig om en kändisbesatt ensamstående mamma, som ger filmen ett allvar som Lindström inte kan hantera.
  Filmen har också några scener från tidningsvärlden, tvyärr inte alls trovärdiga. Inte ens en Expressenjournalist skulle skänka bort en nyhet genom att avslöja den i ett direktsänt tv-program som sker här.
  Däremot klarar sig Kristian Luuk bra i sin skådespelardebut, i en ensemblefilm där rollerna är skrivna mer som typer än människor.
  Den påfrestande tv-kändisen Alexander (Johan Rheborg) stöter ihop med sin gymnasiekompis Ralf (Kristian Luuk). En frilansjournalist som förgäves försökt ge ut en bok, och nu föreslår att kändisen Alexander ska låtsas att han skrivit den.
  Boken blir uppmärksammad och gör att tidigare avoga journalisten Åsa (Alexandra Rapaport) tycker att Alexander är en intressant kille.
  Det är han inte. Och ”Känd från tv” har flera svackor när berättandet står still. Alexander är rädd att bli avslöjad som en bluff som inte har något att säga. Filmens problem är att han är just det.
Jens Peterson
2001-09-21