Memento

Amerikansk thriller i regi av Christopher Nolan, med bl a Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Anne Moss, Stephen Tobolowsky och Jorja Fox.


”Memento” är en finurlig film.
  Den berättas baklänges. Först får vi se ett mord, sedan alla händelser som ledde fram dit. Huvudpersonen Leonard Shelby har en märklig form av minnesförlust, efter några minuter glömmer han allt och börjar om på noll. Vem är den här människan?
  Vi får lära oss mer genom att bläddra bakåt några dagar med Leonard. Själv vet han inte vad som hänt sedan rånare våldtog hans fru och slog honom i huvudet.
  Hans sjukdom är mer en manus-åkomma än en medicinsk fallstudie, men ”Memento” fungerar som thriller. Den förklarar sina spelregler och håller sig till dom.
  Och berättarmetoden har en poäng. Åskådaren hamnar i samma situation som Leonard. Vet inte vad som just hänt eller varför.
  OK, för att ”Memento” bitvis är ett mycket listigt pussel. Den skapar osäkerhet kring minne och fakta, när Leonard försöker finna vem som dödade hans fru. Viktiga ”fakta” spar han på lappar och Polaroid och tatuerar på kroppen.
  Guy Pearce är mycket bra som mannen utan närminne, som kommer ihåg sitt tidigare liv som försäkringsutredare och ett liknande fall där en man glömde allt. Joe Pantoliano och Carrie-Anne Moss ger laddning åt figurer i hans närhet. Vän eller fiende?
  Du glömmer inte ”Memento”.
Jens Peterson
2001-07-13