Naken

Svensk komedi av Torkel & Mårten Knutsson, med bl a Henrik Norberg, Lisa Kock, Martin Forsström, Anna Järphammar, Victoria Silvstedt, Lina Perned, Tuva Novotny, Pontus Platin, Felix Herngren och Pontus Gårdinger.


Den som tror att folk i reklambranschen är idioter får stöd av ”Naken”. Lågbudgetfilm om en svensexa och möhippa och dess följder på bröllopsdagen. Tanken, och här använder vi ordet ”tänka” generöst, är väl att det ska vara en komedi. I stället blir det en fascinerande katalog över alla fobier och fördomar som personerna bakom det här eländet har.
  Den unga mannens första möte med kvinnan han ska gifta sig med börjar så här. Han bajsar i handen för att dölja plasket men halkar på en tvål och ramlar ut i hallen med byxorna nere.
  Sista bilden i filmen är av hans rumpa med en kondom dinglande ur stjärten.
  Mellan dessa två rumpor är det mest skit.
  Värst är att de snattat greppet från ”Måndag hela veckan”. När man hoppas att filmen inte kan bli sämre repeteras handlingen. Den gräsliga huvudpersonen vaknar upp naken i en hiss ännu en gång och hemskheterna upprepas. Om och om igen.
  De som gjort filmen försöker förpacka sitt människoförakt som humor. Går inget vidare.
  Ett av filmens problem, och här finns en ändlös lista problem, är att alla personer framställs som osympatiska.
  För att dölja lågbudgeten och det taffliga agerandet klipps det raskt, men det räddar ingenting.
  Den enda frågan är naturligtvis om ”Naken” är så dålig att den blir bra? Att uselheten är komisk. Nej, dessvärre inte, även om hårdhjärtade personer kanske kan skrocka åt att ”kändisar” som Pontus Gårdinger eller Svullo inte kan skådespela ens i 10 sekunder.
  Som psykologisk fallstudie av omogna puckon med korkade åsikter är den kanske intressant. Men det är inte biounderhållning. Det är plågsamma filmförsök.
Jens Peterson
2000-12-08