Mission: Impossible 2

Amerikansk thriller av John Woo, med Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames med flera.


"Kill-kill".
Foto: UIP

   Första filmen (1996) av Brian DePalma hade en i princip helt obegriplig intrig och ett par, tre spektakulära actionsekvenser.
   När det var dags för nya filmen lär Tom Cruise (även producent) och John Woo, den berömda Hong Kong- och "Face/Off"-regissören, först ha hittat på ett antal spektakulära actionscener -- för att sedan låta manusförfattaren till "Chinatown", Robert Towne, skriva en historia utifrån dem.
   Sant eller ej, handlingen är på ett ganska smart sätt knyckt från klassiska Hitchcock-filmen "Notorious" (1946).
   Hemlige agenten Ethan Hunt (Cruise) får i uppdrag att lära känna en kvinnlig tjuv, Nyah Hall (Thandie Newton), och övertyga henne om att återuppta bekantskapen med sin förre älskare, före detta kollegan till Hunt, Sean Ambrose (Dougray Scott).
   Denne har kommit över ett livsfarligt virus och tänker nu göra sig en förmögenhet mot att inte sprida det runt världen.
   Ethan Hunts stora problem är att han har blivit förälskad i Nyah -- som han nu alltså tvingas skicka rakt in i lejonets gap...
   Glasklar intrig den här gången, alltså. Och skådespelarna är bra. Cruise är charmig på samma sätt som James Bond. Dougray Scott är en härligt galen skurk. Och Thandie Newton -- hon ser ut som en ung och svart Lena Olin är precis så vacker och har så stark utstrålning att man förstår varför de båda männen blir hopplöst förälskade i henne.
   Ändå vill det sig inte riktigt.
   Formmässigt påminner det också om en James Bond-film. Häftiga miljöer (mest Australien), fartfylld action, lite kärlek -- men John Woo har tagit i så att han nästan kräks.
   Actionscenerna, från Tom Cruises inledande bergsklättring till en motorcykeljakt, är parodiskt överdrivna. Och slutuppgörelsen är så onödigt sadistiskt våldsam att det lämnar en besk eftersmak till en film som ju, egentligen, bara ska vara lättsam underhållning.
  
  
[email protected]
Jan-Olov Andersson
2000-07-12