Antz

Amerikansk animerad komedi i regi av Eric Darnell och Tim Johnson, med röster av bl a Woody Allen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Jennifer Lopez, Danny Glover, Gene Hackman och Christopher Walken.


Vi känner igen siluetten som inleder "Antz". Visst är det skyskraporna på Manhattan? Nej, bilden klarnar och det är bara grässtrån i samma form.
  Vi känner igen rösten som börjar prata. Visst är det Woody Allen, i ännu en neurotisk roll. Men här är han inte kulturpersonlighet på Manhattans Upper East side utan en myra som undrar hur han ska dra sitt strå till stacken. Lille Z-4195 känner sig, med viss rätt, anonym bland miljoner myror.
  En arbetarmyra som hellre vill något annat. I synnerhet sedan han stött ihop med prinsessan (Sharon Stone) som slummar i hemlighet nere i jobbarnas bar. Han ber sin gode vän soldaten (Sylvester Stallone) att de ska byta plats en endaste dag.
  "Antz" är inget försök att dokumentera insektsliv. Den använder, som gamla tiders fabler, djurvärlden för att berätta om människor. Och myrstacken är en så passande bild av den moderna storstaden och 90-talets klassindelning att den är stomme inte bara i "Antz" utan även i "Ett småkryps liv", som når oss om tre veckor.
  "Antz" är den vuxnare filmen, en rapp och rolig komedi med kvick dialog i samma anda som just Woody Allens filmer. Den lille hjälten och prinsessan hamnar på äventyr utanför stacken på jakt efter det mytiska paradiset som ingen riktigt tror på. Men visst finns det en lyckovärld för myror, även om den med mänskliga ögon ser rätt skräpig ut.
  "Antz" är charmig och underhållande. Fem myror är roligare än. . . tja, det mesta på bio just nu.
Jens Peterson
1999-01-15