Rädda menige Ryan

Amerikanskt drama av Steven Spielberg, med Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns, Jeremy Davies m fl


Steven Spielbergs film om andra världskriget är två filmer i en:
  En oerhört brutal och realistisk skildring av krigets vansinne.
  En rätt enkel historia, fylld av klicheer och ytliga personteckningar.
  Det börjar 6 juni 1944. Dagen D. Amerikanska trupper landstiger på Omaha Beach i Normandie. Soldaterna hinner inte sätta ned fötterna på sandstranden, förrän de första tyska kulorna genomborrar deras kroppar.
  Sedan följer nästan en halvtimmes kaos av ljud, vatten, lera, blod, spyor, sönderslitna kroppsdelar och död, död, död. Spielberg och hans suveräna fotograf Janusz Kaminski skildrar allt i dokumentär stil, med nervös handkamera. Det känns som att vara där, man hukar nästan för skottsalvorna. Mer realistiskt än så här har aldrig krig skildrats.
  Sedan får vi möta den patrull som leds av kapten Miller (Tom Hanks). De har fått ett hopplöst uppdrag: att hämta hem menige Ryan (Matt Damon), som finns någonstans bakom tyskarnas linjer. Det är ett PR-uppdrag, utfärdat från högsta ort. Ryans tre bröder har redan dödats i strid, militären vill visa för opinionen på hemmaplan att man även hyser omtanke om de sina.
  Här är Spielberg ute på tunnare vatten.
  De duktiga skådespelarna har svårt att förvandla de tunt skissade personerna till mer än krigsfilmsklicheer. Och Spielbergs moraliska funderingar, förmedlade i soldaternas replikskiften, känns ibland som inställsamt publikfrieri.
  När Ryan väl har hittats, slår sig Hanks & Co samman med hans patrull för att försvara en bro mot tyska tanks och soldater. Och i ännu en halvtimme återskapar Spielberg krigets vansinne på ett mästerligt sätt.
  En tunn historia - men definitivt värd att ses för filmhistoriens mest realistiska och omskakande krigsscener.
Jan-Olov Andersson
1998-10-09