IN FLAMES
Soundtrack to your escape


metal  (Nuclear Blast/Sound Pollution)

Det finns många sätt att reagera på kritik.
Vissa lägger sig platt, blottar strupen och låter belackarna dela ut det dödande hugget utan protest.
Men så finns det de som slår tillbaka med full kraft, fullkomligt övertygade om att man genom att stryka medhårs förlorar själva essensen inom musikskapande på elitserienivå.
Integriteten.
Passionen.
Tron på den egna förmågan.
Om förra albumet "Reroute to remain" (2002) delade In Flames lyssnarskara i två läger kommer "Soundtrack to your escape" knappast att fungera som något monument att samlas kring. Därtill rymmer Göteborgskvintettens sjunde album alltför många uttryck, från något av det brutalaste gruppen någonsin har fäst i studion - "F(r)iend - via västkusttypiskt riffande "In search for I" och elektroniska ljudväggar i "Like you better dead" till en hotfullt renande ballad i Metallica-minnande "Evil in a closet".
Det är just denna bredd - tillsammans med Anders Fridéns stundtals brutalt ärliga och självutlämnande texter - som imponerar mest med plattan. Även om soundet överlag är avsevärt kantigare och kompaktare än på föregångaren ligger det en varmt välkomnande känsla över materialet. Det kan ta ett tag att skala bort alla lager av vitt radiobrus och komprimerade samplingar, men under denna fernissa är melodierna förvånansvärt intakta. Den emotionella singelhiten "The quiet place" har du säkert redan hört, "Dead alone" inseminerar "Pinball map"-liknande driv med en gitarrslinga som andas U2 runt "The unforgettable fire" och avslutande "Bottled" hämtar fundamentet från nedstämd thrash medan refrängmelodin täljer guld med en pennkniv.
Att baka in så många uttryck på dryga 40 minuter kan låta splittrat, men då kittet som håller allt samman är den oruckbara förvissningen om att få lyssnaren att förundras och vilja slå sönder matsalsmöbler på samma gång råder det knappast någon tvekan om att In Flames åter har skapat en stor skiva.
Helt på egna premisser.
Mattias Kling
Publicerad: 2004-03-26