BOB DYLAN
The bootleg series vol.5/Bob Dylan live 1975/The Rolling Thunder Revue


rock  (Columbia/Sony)

Liveartisten Bob Dylan har förmodligen aldrig varit hungrigare, ivrigare eller mer inspirerad än hösten 1975, när han packade in 70 medmusikanter, vänner och underliga hangarounds i ett par bussar och for ut på The Rolling Thunder Revue, ett slags ambulerande rockcirkus vars klart uttalade grundförutsättning var att vad som helst kunde och fick hända, såväl på som bakom scenen.
Konserternas förträfflighet har kunnat konstaterats redan på otaliga bootlegs genom åren, men bekräftas med extra eftertryck när maestro nu fortsätter den arkeologiska serieutgrävning som gått under namnet ”Bootleg series” med officiell release av de bästa inspelningarna från denna mytomspunna turné (vi har tidigare fått en makalös box med outgivet och alternativa tagningar samt den skräckinjagande punkspelningen med The Band i Manchester 1966).
Det låter emellanåt omskakande bra. Kompet, exekverat av ett band i ständig förvandling, rör sig framåt med rent organisk nerv och Dylan själv, i dag en tämligen introvert estradör, sjunger med hettan hos en nykontrakterad tonåring. Det gäller särskilt i de många numren som några månader senare skulle hamna på underskattade albumet ”Desire”. De komponerades och spelades in under ett kreativt rus sommaren innan turnén, de flesta av dem i nära samarbete med författaren Jacques Levy (Emmylou Harris och Scarlet Rivera hade också viktiga roller, både på skivan och turnén) och man kan för engångs skull höra hur nöjd Dylan är med låtarna, hur angelägen han är, hur viktigt det är att publiken förstår. Han har aldrig, vare sig förr eller senare, låtit som han här gör i ”Romance in Durango”, ”Sara”, ”Isis” eller den helt makalösa tolkningen av ”Oh sister”.
En klassisk liveskiva.
Per Bjurman
Publicerad: 2002-11-22