Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 24 SEPTEMBER 1999
  

Vart tog du vägen?

95 Den perfekta Niels Jensen-bilden.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST
Klart vi minns Niels Jensen. Puls hittade honom bakom kameran.
Niels Jensen blev tonårsidol genom filmen ”G”.
  I dag regisserar han rockvideor.
   – Det är skönt att vara lite bakom rampljuset... Men det är kul att vara artist på scen också, säger han och vill aldrig sluta posera för Puls fotograf.
  I kafferummet på det lilla företaget Kinoeye petar Niels Jensen in ett kassettband i videobandspelaren. Monica Starcks bara fötter går nedför en stentrappa. Det är videon till hennes singel ”In from the cold”.
  Jo, det är just den Niels Jensen du tror att det är. Tonårsidolen från filmen ”G”, gängledaren i Ragnar Strömbergs ”Sova räv” och killen som sjöng ”Mobbingbarn”. Han är fortfarande gänglig och han ser fortfarande bra ut.

Låg budget
  Numera regisserar han rockvideor åt andra artister. När Niels Jensen började göra rockvideor för två år sedan var det många mindre band som kontaktade honom.
  – Jag fick börja med låg budget och ta med mig rekvisitan hemifrån. Men det var lärorikt att börja så och inte bara: ”Booom: Superhypad!”. Här har jag kunnat växa steg för steg. Nu börjar jag få lite bra budget, säger han.
  Videoregissörsbanan började med en video åt Freewheel. Sedan dess har Patrik Isaksson, Martin, Uno Svenningson, Jacques Werup, Monostar, Bo Kaspers orkester med flera fått en video signerad Niels Jensen.

För tidig debut
  Själv var han bara 15 år när han turnerade med hiten ”Mobbingbarn”. Niels Jensen tycker i dag att han fick sitt genombrott för tidigt.
   – Jag var för ung när jag började. Man måste få bli färdig först. Alla bitar ska få falla på plats.
  Niels Jensen trivs numera bakom kameran. Säger han. Men när Puls fotograf tar fram sin kamera skiner han upp. Han har tusen idéer om hur den perfekta Niels Jensen-bilden ska tas. Faktiskt blir han besviken när fotosessionen är över. Och visst längtar han tillbaka till rampljuset.
  – Jag stod på scenen med Monostar och spelade gitarr i somras på Hultsfred. Det var roligt. ”Såg ni vem jag var?” skrek jag efteråt till publiken, säger han och skrattar. Niels Jensen spelar fortfarande musik och han ger också konstutställningar då och då.
   – Arbetet finansierar de mystiska prylar jag gör på min fritid.
  Han säger att han inte har något stort på gång. Men visst har Niels Jensen tankar om framtiden.
   – Det finns massor med vägar. Man lär sig film. Sedan kan man göra vad man vill. Jag kommer säkert att göra en långfilm. Men jag sitter inte hemma med ett manus och filmar på nätterna...


[email protected]

arkiv Niels Jensen
Namn: Niels Jensen. Ålder: 35 år. Bor: På Söder i Stockholm. Familj: Två barn, ingen fru. Tjänar: ”Den stora inkomsten är på väg.” Gjorde förr: Sjöng ”Mobbingbarn”, spelade i Staffan Hildebrands film ”G”, Bo Widerbergs ”Mannen från Mallorca” och i Ragnar Strömbergs ”Sova räv”. Gav ut sex musikalbum. Och även: Konstutställningar och Fassbinder på Teater Galeasen. Gör nu: Rockvideor.
   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Daniel Wiklander