Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 19 MARS 1999
  

Kaotiskt och storartat
Massive Attack har genom variation och energi skapat musikhistoria

  ÅRHUNDRADETS 50 BÄSTA ARTISTER  


Massive Attack. Banbrytare

Lyssna på Massive Attack
Så laddar du hem Realplayer

Ljudet innehåller:   En mix av låtarna ”Safe From Harm”, ”Unfinished Sympathy”, ”Protection” och ”Man Next Door”.

Massive Attacks samtliga album:
Blue Lines
Protection
Mezzanine

Vilken är århundradets artist?
Tyck till själv.


Att lyckas skapa någonting ingen har hört, något för framtiden, som samtidigt är tidsenligt och tidlöst låter som en omöjlig uppgift.
  Men Massive Attack gjorde det.


  För några år sedan tryckte brittiske stylisten Judy Blame upp en t-shirt föreställande medlemmarna med deras karaktäristiska eldlogo och texten Mixed Blood på ryggen.
  Det är just Massive Attacks mix som fört dem till toppen. De har aldrig kompromissat med sin musik eller skaffat sig en säljande image. Variationen, talangen, samarbetet och anarkin, där all musik - soul, hiphop, reggae, techno, ambient, pop – mixats samman har varit fullt tillräckligt för att lyckas beröra alla typer av människor.
  Inte minst är medlemmarna själva olika: 3D, engelsk-italienaren som viskar på låtarna men snackar otroligt mycket privat, gillar fotboll, öl och gitarrer. Mushroom, den tysta hiphopkillen med beatsen, som är totalvegetarian, dricker ingen alkohol och förtjusas av Pippi Långstrump. Daddy G, den långa, stora, charmiga, artiga, spliffantasten med den mörka Bristolaccenten.
  3 D, Mushroom och Daddy förde Bristol och klubbmusiken ut till omvärlden och blev förfäder till vad media döpte till triphop. Allt de gör är otrolig snyggt och välproducerat: Den personliga, säregna form och grafik som 3D – faktiskt Englands första graffitimålare – levererat på omslag, hemsidor, videor och själva musiken. Men det blir aldrig konstruerat eller pretentiöst.
  I grunden har de alltid kvar energin, kaoset, skiten och festen från sin tonåriga punk- och ska-dagar och sin reggae- och hiphoptid med Wild Bunch. Attacks storhet består givetvis också av deras vänners framgångar
  Medarbetare som Tricky, Shara Nelson, Horace Andy, Tracey Thorn, Nicolette, Nellee Hooper, Carlton, Goldie som alla antingen har gått en solokarriär till mötes eller fått en revival.
  Till sist. Känslorna för Massives storhet tar lätt överhand och ord kan aldrig beskriva den där basgången i ”Lately”, Trickys hesa röst när han presenterar sig själv i ”Five man army”, Horace dubbade, genomträngande stämma i ”Angel” eller den helande pianoslingan i ”Weatherstorm”.
  Forza Massive Attack! som 3D skulle säga.

arkiv Massive Attack
41 av de 50 främsta

Namn: Massive Attack består utav Robert ”3D” Del Naja, Andrew ”Mushroom” Volwes, Grant ”Daddy G” Marshall.
Bor: Bristol, England.
Historia: Ur soundsystemet/kollektivet The Wild Bunch slog sig några av rapparna, DJ:erna och producenterna ihop och letade upp duktiga sångfåglar. Resultatet blev ”Blue Lines”. Under Gulfkriget fick de tillfälligt ta bort ordet Attack ur namnet. Videon till genombrottssingeln ”Unfinished Sympathy” när Shara Nelson går på gatan i LA gjordes i en enda direkt tagning utan klipp. Stefan Schwartz blev sur på 3D en gång på en klubb när 3D klämde sig mellan Schwartz och en modelltjej och babblade om fotboll, tjejen gick. Horace Andy har med sig egen flyplansmat (rice & chicken) på turné. Det är Mushroom som är DJ:n i videon till Neneh Cherrys ”Buffalo Stance”.

   
  MER I PULS