Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 29 JANUARI 1999
  

Felix Herngren, forts... 174

– Det är tveksamt om jag skulle gå hit ensam och bowla utklädd, säger Felix.

Foto: ANDREAS LUNDBERG

FELIX ÅTERKOMMER gång på gång till det faktum att han är populär nu, men kan vara glömd i morgon. Nästan, i alla fall. Han säger att det finns många artister som haft sin stund på jorden och sedan fallit i evig glömska. Därför gäller det att ta chansen nu, vilket innebär jobb, jobb, jobb. Och det får naturligtvis sina konsekvenser när man är tvåbarnsfar.
  – Det går i perioder, men för det mesta tycker jag att jag är en bra pappa faktiskt. När jag är hemma försöker jag vara med mina barn hela tiden. Och så brukar jag vara ledig hela somrarna, i år tog jag två månader. Men samtidigt känns det som sagt viktigt att jobba.
Kristian Luuk sa att du är världens mest tankspridda man –- beror det på att du jobbar för mycket?
  – Det kan stämma. Men jag tycker om stress och jobbar bättre då. Det dåliga är att jag glömmer bort allt annat och fokuserar helt på det jag gör för tillfället. Jag kan vara oerhört disträ. Jag är motsatsen till autistisk. De kan inte sålla bort någon information, jag kan sålla bort allt. Tyvärr blir min familj lidande av det. Om min fru säger till mig att köpa mjölk, smör och ost, så kommer jag hem med en limpa och lite skinka. Det är helt sanslöst.
  Nu har han emellertid lovat sig själva att jobba lite mindre. I höstas höll han praktiskt taget på att gå in i väggen för att tala skidspråk. Reklamfilmer i Sydafrika, ”Sen kväll med Luuk” och en turné, ”Stockholmsjävlar” med Fredrik Lindström, tog nästan knäcken på honom. Det var kaos både fysiskt och psykiskt.
  Men det har ordnat upp sig. Numera är han en strukterad (nåja) herre som kliver upp klockan sju på morgonen, äter gröt och sticker till gymet, där den personliga tränaren Ali väntar på sin gänglige adept. Klockan nio är han är han på jobbet. Stor, stark och rationell. Hela våren ska han försöka fokusera på en enda uppgift – långfilmen ”Vuxna män” som han regisserar tillsammans med Fredrik Lindström (premiär i september). Varje sekund som han inte tänker på filmen känns bortkastad.
Vad handlar filmen om?
  – Det handlar om att bli vuxen, det är grundtematiken. Man får ju ingen legitimation som säger: ”Du är vuxen”. Man är samma människa som när man är barn, fast man har en massa ansvar. Fortfarande kan jag tänka: ”Är jag verkligen vuxen när jag tänker på sex under viktiga möten?”
  De här frågeställningarna illusteraras med en advokat i 30-årsåldern som heter Frank, en strikt typ som har varit framgångsrik inom sitt gebit, men som naturligtvis har många problem, inte minst i sin relation till sin fru. Frank spelas av Felix Herngren.
Självklart tar du huvudrollen...
  – Fredrik hade mig i huvudrollen när han skrev manuset. Men det blev inte klart att jag skulle spela Frank förrän efter några provfilmingar, när vi insåg att jag funkade. Men den här filmen är ingen sketchfilm. Jag ska inte göra en knasig gubbe. För dem som inte har humor blir det här ett seriöst drama.
  Att ha en känd storebror som arbetar i samma bransch har givetvis inneburit många jämförelser genom åren. Men nu, när Felix ger sig in i kampen om biobesökare blir det extra tydligt, som att jämföra Noel med Liam. Vem är coolast? Vem är bäst? Vem är mest begåvad? Men det tycker inte Felix är speciellt jobbigt.
  – Jag hoppas att vår film kommer att funka och bli bra, men jag räknar inte alls med att den ska bli en lika stor succé som ”Adam & Eva” och ”En på miljonen”. Det vore dumt av mig att tro det. Måns och Hannes är oerhört duktiga, så på det sättet är det ju kul om jag och Fredrik kommer att jämföras med dem.
Så ni försöker inte bräcka varandra?
  – Absolut inte. Vi peppar varandra och försöker hjälpa varandra så mycket det går. Nu när vi jobbar med filmen vänder jag mig ganska mycket till honom för att få råd och han hjälper mig givetvis. Vi är två vanliga brorsor som umgås och har kul med varandra. Visst, vi snackar mycket jobb, men jag känner inte att jag måste vara lika bra som han.
  Felix Herngren är precis som många andra komiker relativt tillbakadragen (å andra sidan kanske han dansar naken på borden och gör helikoptern när det inte finns några journalister i närheten). Men ändå: han är ingen Papi Raul. Snarare en man som inte blir sådär vansinnigt roliga förrän han sätter på sig lite roliga kläder.
  Överhuvudtaget framstår Felix främst som en trygg familjefar som jobbar mycket. Stenhårt supande är en mycket liten del av hans tillvaro.
  – Jag är inte så sugen, gillar inte krogar med hög volym. Jag tycker att det är mycket roligare att sitta och dricka med kompisar. Men jag är inte så mycket för att festa. Det är så skönt att bara vara hemma med familjen och titta på Robinson och det har nog med ålder att göra, jag är 31 år nu. Och det är inte så kul när folk kommer fram och skriker: ”Öhhhh Raul!” klockan ett på natten. Det är riktigt jobbigt. Då vill jag gå därifrån.
Finns det groupies som hänger efter dig?
  – Visst finns det tjejer som stöter på mig för att jag är känd. Men de fulla brudarna som kommer fram till mig i någon håla skulle jag inte vilja ha med mig till hotellet. Men jag tror att det är många artister som missbrukar det där. För övrigt är jag lyckligt gift och det är skönt.
Du ser inte tjejerna heller.
  – Ju äldre man blir, desto mindre bryr man sig om tjejer med stora, fasta lökar som står rakt ut. Nu värdesätter man en trevlig tjej som man kan ha det jävligt trevligt med mycket högre. Men det är klart att jag blir smickrad om det kommer fram otroligt snygga tjejer och stöter på mig.






   
  MER I PULS