Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 2 OKTOBER 1998
 

LASSE, LASSE LITEN
Winnerbäck och Lindh om musiken som fick dem att bli stora
Lasse vs Lasse.
  Hårdrock vs synth.
  – Axl Rose i cykelbyxor känns fortfarande rätt, säger Lars Winnerbäck.
  – Lägg av, säger Lasse Lindh.
  De musikaliska rötterna formar en. Inget snack om den saken.


  Lasse Lindh växte upp i Härnösand, kastade snöbollar på hårdrockarna under rasterna i skolan, spelade hellre luftsynth än gitarrdito, blev alldeles till sig av Howard Jones när han tittade på tv-programmet ”Bagen” samt svingade micken som Morrissey vid ett senare tillfälle i livet.
  Lars Winnerbäck växte upp i Linköping, tittade också på ”Bagen”, slog huvudet i väggen av Twisted Sister, ansåg att Helix gjorde gemytliga rockvideor, tyckte synthar var ett svek i största allmänhet, startade ett punkband som hette Snoddas och dog av Guns’n’ Roses ”Appetite for destruction”.
  I dag lirar Lasse Lindh välkammad, Jakob Hellman-inspirerad mjukispop medan kamrat Winnerbäck hämtar inspiration från Bob Dylans ”Highway 61 Revisited”, skriver om Fröken Svår och jammar sig rakt in i Stefan Sundström-land.

arkiv Lars Lindh
Namn: Lasse Lindh. Ålder: 24. Yrke: Artist. Familj: Flickvän. Bor: Stockholm. Tjänar: Vet inte. Discografi: ”I en annan flicka”(singel), 1997. Jag vill vara som du”(singel), 1998. Aktuell: Med debutskivan ”Bra”. Två plus av Puls Håkan Steen.

arkiv Lars Winnerbäck
Namn: Lars Winnerbäck. Ålder: 23. Yrke: Sångare ochlåtskrivare. Familj: Singel. Bor: Stockholm. Tjänar: 36 000 förra året. Discografi: ”Dans med svåra steg”(1996), ”Rusningstrafik”(1997). Aktuell: Nya plattan ”Med solen i ögonen” ligger på skivdiskarna just nu. Tre plus av Håkan Steen.

  Lasse L: – Det var ju så i början av åttiotalet. Man var antingen synthare eller hårdrockare. Jag var synthare, Howard Jones var helt rätt för mig.
  Lasse W: – Jag var stenhårt inne på hårdrock. När man hörde att Van Halen använde synthar åkte de ut.
Vilka plattor förändrade era liv?
  Lasse L: – Jag minns än när jag hörde Lloyd Cole första gången och tänkte ”va fan är det här?” Han är fortfarande min idol och hjälte. Sen ”Kiss me, kiss me, kiss me” med The Cure förstås.
  Lasse W: – ”Appetite for destruction” är världens bästa skiva, den håller fortfarande. ”Rocket Queen”... pfffhhhsschh. Jag gillar ”Lies” också. ”Patience” är kanon.
  Lasse L: – Lägg av.
  Lasse W: – Jag menar, Axl Rose är ju så snygg. En riktig ikon. Han ser fortfarande helt rätt ut i cykelbyxor. Mitt skivbolag har lovat mig en Slash-bild i helfigur om jag säljer 10 000 ex av nya plattan.
  Lasse L:– Neeej, sluta!
  Lasse W:Gyllene Tiders ”Puls” är en annan favorit. Jag köpte faktiskt en Skidrow-platta häromdan. Men den var inte lika bra som jag trodde.
Ni har båda valt att sjunga på svenska?
  Lasse L: – Det är ett naturligt val. Men det är klart, det hindrar ju en från att få uppleva sin stora rockdröm att slå utomlands.
  Lars W: – Man kan ju aldrig bli en Axl Rose. Det funkar inte heller att översätta engelska låtar till svenska. Jag försökte med ”Patience” men lade ner ganska snabbt. Det funkar liksom inte. Ta bara Twisted Sister-låten: ”Jag vill rocka...ROCKA! Hur låter det egentligen?
  Lasse L: – Det låter jättefånigt.
Ni spelade bägge två på musikmässan i Göteborg, hur...
  Lasse W: – Ja, jag var där.
  Lasse L: – Jag kom inte dit. Jag åkte till fel flygplats och kom aldrig iväg. Jag har aldrig varit så deppig i hela mitt liv.
  – När jag kom hem så tog jag ett stort glas vodka och struntade i att rösta som protest mot flygtiderna.
  Den närmaste tiden kommer killarna att vara upptagna med promotion av sina två nya plattor, spelningar och hela den karusellen.
  Lars Winnerbäck siktar med all säkerhet mot 10 000-strecket för att förhoppningsvis vinna hem ett stycke Slash till lägenheten.
  Lasse Lindh pluggar flygtider utöver allt annat.
  Läser han på ordentligt kanske han står vid valurnorna med nyfunnen inspiration om fyra år?
Markus Larsson