Aftonbladet  
Aftonbladet  

Fredag 13 mars 1998

   ”Jag har gjort mitt bästa för att förstöra mitt hår”
Du fick lära dig engelska redan i unga år på grund av att du bodde i Afrika.
  - Ja, jag pratade engelska redan när jag var fem år. Så det är ett andra modersmål. Jag skulle nog inte kunna skriva musik på engelska om jag var tvungen att översätta från svenskan.
Hur känner du inför det faktum att du nu är en kändis?
  - Jag är ganska blyg. Inte så road av att bli igenkänd. Först kommer Rebecka Törnqvist, sedan kommer jag, känns det som. Men det är väl så med alla kreativa yrken, det finns en ”nota”. Något som man får betala. En tråkig sida av det. Men jag vill inte beklaga mig.
  - Men visst, det har funnits stunder då jag tänkt att det inte är värt det.
Klyschan säger att ”all stor konst föds ur lidande”, håller du med om det?
  - Det är kanske inte förrän man har riktigt jäkla ont och känner att man är en liten fläck på jorden som man törs ta sig rätten att uttrycka sig. Inte förrän man har klippt av sig själv vingarna och slagit sig själv till marken. Sedan är ju smärtan en ganska påtaglig och levande känsla och när man lider känner man att man inte har så mycket att förlora, så då är man modigare också.
I musikbranschen handlar det mycket om image, en del artister byter skepnad mellan skivorna... Nya kläder. Nya frisyrer. Men du tycks beständig...
  - Det skulle bara få mig att känna mig otroligt generad, ”här kommer nya Rebecka”. Jag sysslar ju inte med popkultur på det sättet och jag skulle inte klara av det heller. De få tillfällen jag har försökt vara glamourös har bara slutat med att jag känt mig pinsam.
Alla faller för ditt hår. Stort, vackert... Nu ställer jag reklamfilmsfrågan ”Vad är hemligheten, Rebecka”?
  - Jag har gjort mitt bästa för att förstöra det, färgat, blekt... Kanske i en protest mot allt prat om mitt hår. Jag har aldrig tyckt att det är något speciellt med mitt hår. Bortsett från att det krullar sig när det regnar ute.
På nya skivan ”Tremble my heart” handlar det mycket om längtan och känslan av att vara otillräcklig. Känner du dig otillräcklig?
  - Jag tror att alla människor bär på en känsla av att det inte går ihop. Det är något med det här jäkla livet som inte går ihop.


arkiv Rebecka Törnqvist
Namn: Rebecka Maria Törnkvist. Artistnamn: Rebecka Törnqvist. Född: 26 april 1964 i Uppsala. Yrke: Kompositör och sångerska. Familj: ? (Rebecka vägrar svara på om hon är singel, sambo eller särbo). F d pojkvänner: Sambo med producenten Pål Svenre ett tag. Hennes förhållande med popsångaren Olle Ljungström blev omskrivet. Bor: Stockholm, och en skrivarstuga på Österlen. Tjänar: 949 900 kr (inkomståret -96). Kuriosa: Växte delvis upp i Lesotho i Kenya, i Afrika, där föräldrarna arbetade för Sida. Pappa spelade valthorn. På musikhögskolan studerade hon bl a körsång och piano. Sjöng tillsammans med jazzpianisten Anders Widmark en tid. Har sagt att hon ”var kär i Harry Belafonte när hon var liten”. Andra yrken: Har jobbat inom vården, bl a på servicehem. Diskografi: ”A night like this” (-93), ”Good thing” (-95), ”Rebecka Törnqvist & Per Johansson Stockholm Kaza session” (-96), ”Tremble my heart” (-98). Hobby: Plantera örter i trädgården, huller om buller. Körkort: Ja. Tog det i höstas. Bil: Nej.