Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
 
  

Med eget hårresande material vill hon ge skvalet i etern en omgång
Emmylou utmanar

112 Emmylou Harris vill att hennes musik ska få nackhåren att resa sig. På sig själv. Fast här ser hon rätt slätkammad ut.
Foto: KOMMUNIKATIONS
Det handlar om att ta musiken vidare och utveckla den.
  Emmylou Harris har på sina två senaste studioalbum vidgat begrepp som folk- och countrymusik.
  Och många har blivit förbryllade.
  
– Jag tror faktiskt inte att min musik är till för alla, säger hon.
  Emmylou Harris har gjort musik i drygt trettio år.
  Men hennes skivor har sällan besått av låtar hon skrivit själv. Hon har snarare fungerat som en uttolkare av country, soul och blues.
  Och få har fyllt sina covers med lika mycket värme och närhet.
  Men på nya skivan ”Red dirt girl” står hon bakom alla sånger utom en.
  – Jag kände att det var nödvändigt att sätta mig ner och skriva igen. Jag behövde stirra ner i den den avgrunden och bli av med saker som jag burit inom mig. Men att det skulle bli ett helt album var mer en positiv överraskning. Meningen var att jag bara skulle göra fem, sex låtar själv och låta resten vara just covers.

Ville bryta mönstret
  
Hennes två senaste album ”Wrecking ball” och ”Red dirt girl” har varit ett sätt för Harris att tänja på de traditionella föreställningarna om hur hennes musik ska låta, att utmana och till viss mån förändra den konventionella och kommersiellt gångbara countrymusik som framförallt fyller de amerikanska radiostationerna.
  – Jag måste nog säga att jag misslyckats. I staterna är countryn så endimensionell att jag inte vill förknippas med den längre.
  – Country borde vara synonymt med fantastiska artister som Buddy och Julie Miller, Lucinda Williams, Kate & Anna McGarrigle... De förtjänar att sälja miljoner och åter miljoner med skivor.
  – Men jag tror inte alla kan vara beredda att ta emot musik som är så naket öppen och intensiv.
Känner du likadant när det gäller din egen musik?
   – Hmmm... jag tror faktiskt inte att den är till för alla. Jag vill inte låta arrogant, men det krävs nog att man varit på ungefär samma platser som en artist sjunger om för att förstå.
Tror du inte att de artister du nämner förmedlar sån intensitet på grund av att de får kämpa för att göra sig hörda?
   – Det stämmer nog. Och fler och fler börjar ju upptäcka dem. Det är en seger varje gång en person exempelvis hittar till Julie Miller. Och det är nog så det ska fungera, man får ta ett steg i taget.

Ingen smärtlindrare
  
– I slutändan är det ändå viktigast att musik berör, att sångerna får mina nackhår att ställa sig rakt upp. Musik är ingen medicin mot smärta. För mig är det snarare en flotte som håller mig flytande. Därför är jag oerhört lyckligt lottad på grund av mitt yrke.

Markus Larsson

arkiv Emmylou Harris
Namn: Emmylou Harris. Ålder: 53. Yrke: Musiker. Familj: Två döttrar efter tre äktenska. Bor: Med sin mamma i Nashville. Album: (ett urval) ”Pieces of the sky”(1975), ”Luxury liner”(1977), ”Blue Kentucky girl”(1979), ”Roses in the snow”(1980), ”The ballad of Sally Rose”(1985), ”Angel band”(1987), ”Wrecking ball”(1995), ”Spyboy”(liveplatta, 1998). Aktuell: Med plattan ”Red dirt girl”, fyra plus i Puls av Håkan Steen. I november kommer hon till Sverige med kompgruppen Spyboy.


   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Carina Olsson