Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 18 AUGUSTI 2000
 
  

Vi toppar allt – Man behöver ju inte lägga sig ned och dö bara för att man fyllt 30!
Foto: MÅRTEN SVEMARK

Punk med ölhäng
Grabbarna i Topper är inte unga direkt men gammal ved ger också eld
Singeln ”Once a punk always a punk” börjar bli en radioplåga.
  Bandet heter Topper, men inga vet vilka de är.
  Puls har tagit reda på svaret.
  
Nej, det är inget ungt demoband. Inga tonåringar som precis upptäckt punken.
  Grundstommen i Topper har spelat ihop i femton år. Fast under de första 14 åren hette de Taboo och sjöng på svenska på olika Stockholmspubar. Och gav ut skivan ”Visst nappar det?”
  – Ja visst, vi gillar fiske, säger sångaren Joakim Hammarstedt. Vi stod i fiskekläder på omslaget, och nej, skivan sålde inte så bra...
  För ett och ett halvt år sedan stack Taboos basist till Bosnien för att dra kabel och bandet formades om och bytte namn.
  – Vi bestämde oss för Topper, eftersom alla gillar Clash (Nicky ”Topper” Headon var trummis i Clash).

En japan på omslaget
  
I stället för att ha fiskeutrustning på skivomslaget gör man nu en ripoff på Clashs skiva ”Black Market Clash”.
  – Det är en liten hyllning till Clash. Den enda skillnaden är att de har en indian på sitt skivomslag och vi har en japan.
  Allt kan man inte sno.
  – Clash och Stiff Little Fingers har betytt otroligt mycket för oss. De hade allt som var rätt. ”Once a punk always a punk” handlar bland annat om att folk verkar tro att punken började med Green Day. Det är ju hemskt. När Offspring kom vägrade vi att spela ute för att vi inte ville förknippas med MTV-punk.
Det måste vara ett himla tjat om att ni är rätt gamla?
   – Ja, allt är så åldersfixerat i den här branschen. Men det finns ingen anledning att lägga sig ner och dö, bara för att man har fyllt trettio. Och hade det här hänt när jag var tjugo år, så hade jag blivit odräglig. Sprungit runt och trott att jag var rockstjärna.

”Världsturné till Åland”
  
Just nu är Topper i full färd med att spela in sitt fullängdsalbum som ska komma i början av nästa år. Men innan det blir det världsturné till Asien. Tiderna har förändrats.
  – Ja, den enda världsturnén vi har varit på tidigare gick till Åland, säger Joakim. Nu repar vi och repar hela tiden. Som jag har kämpat med fotbollen i alla år för att bli av med ölhänget. Och ändå har jag aldrig gått ner så mycket som nu. Min skinnpaj är dyblöt varje gång vi slutar spela, säger Joakim.

Erika Hallhagen

FAKTARUBBE
arkiv Topper Vad: Ett punkband från Stockholm. Medlemmar: Per Knockenhauer, gitarr, Tobias Österberg, trummor, Mikael Gustafsson, bas, Joakim Hammarstedt, gitarr, sång. Aktuella: Med singeln ”Once a punk always a punk” och ett kommande album som släpps i januari–februari 2001.


   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Fredrik Hammarqvist