Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 30 JUNI 2000
 
  

Shimoli har soul

I´ve got soul Snart släpper Shimoli sin signaturmelodi på singel.
Foto: BÖRJE THURESSON
Med Marcus Dernulf gör hon popmusik med soul- och reggaeinfluenser
I singeln kallar hon en gammal pojkvän för ”elak” och ”förbannad”.
  Alla som någonsin har gjort Shimoli illa bävar nu inför september – då kommer fullängdaren.
  
Sagan om Shimoli började för fyra år sedan, någonstans i tunneln mellan Centralstationen och tunnelbanan i Stockholm. Där stod hon med en kompis och sjöng till en bandspelare, ”bara för skojs skull”, ”bara för att vi ville sjunga”.
  Ungefär när Shimoli wailade loss till Mary J Bliges ”Mary Jane” gick låtskrivaren Marcus Dernulf förbi och blev så imponerad att han först inte vågade gå fram till tjejerna och prata. Sedan ångrade han sig och sprang tillbaka, bytte telefonnummer och bjöd in dem till sin studio.
  – Sedan blev det Marcus och jag som började arbeta ihop, säger Shimoli och skakar på huvudet.
  – Jag har förstått nu vilken makalös tur jag haft. Det är inte lätt att hitta någon man samarbetar med så bra som jag gör med Marcus. Vi är nästan alltid överens.

Pop med rötter i soul och reggae
  
Felet med sagan – ur Hollywoodperspektiv – är att Shimoli och Marcus aldrig haft ihop det.
  Det bästa med sagan är att Shimoli och Marcus, efter en avkrok i dansmusik, nu gör soulbottnad pop som egentligen petar ut det bästa ur bägge kakorna.
  För pop blev det. Även om Shimolis musikaliska rötter egentligen ligger i soul och reggae. Hemma lyssnade mamma på en salig röra av afrikansk musik, Simon & Garfunkel och kvinnokampsånger.
  ”Rödvinsvänster”, säger hon och flinar lite.
  – Det har absolut gnuggat av sig på mig. Jag är inte ett dugg intresserad av politik, säkert på grund av att mamma är så insatt. Men det har gjort mig väldigt medveten om skillnaderna som finns mellan människor i dag, om all orättvisa.

bobban Bob Marley. Han har ju inte direkt någon vacker röst. Men den är personlig.
Frnkl Aretha Franklin. Drottningen av soul. Man kan inte undgå att bli berörd.
Alanis Alanis Morissette. Hennes senaste var väl sisådär, men ”Jagged little pill” är fantastisk.
Des´ree Des’ree. Levererar den perfekta blandningen av bra texter, bra melodier och en bra sångröst.
Steve Stevie Wonder. En förebild för alla som vill sjunga bara för sjungandets skull.


Texterna går ofta nära
  
Texterna på kommande fullängdaren ”Shimoli” är hennes. De går ofta väldigt nära. Ta bara förstasingeln ”Damned”, en skönt bitter sång med en skönt bitter video där Shimoli är på fest och sitter och surar i en soffa.
  – ”Damned” är ganska representativ för resten av skivan, även om nästa singel är mer jag. Den är lite gladare, mer dansant. Min signaturmelodi, det kan du skriva.
  Men handlar då ”Damned” – med mindre smickrande textrader som ”your devious ways, you do the work of the dark forces in this world – and you’re evil”om en verklig människa?
  Klart den gör.
  Shimoli nickar:
  – Han har säkert hört den också... men än har jag inte fått några kommentarer.


arkiv Shimoli

Namn: Shimoli. Ålder: 29. Bor: Solna. Civilstånd: Singel. Bakgrund: Pappa kommer från Kenya och mamma från Sverige. Intressen: Böcker – och hår. Shimoli gör bland annat eget shampo. Aktuell: Med singeln ”Damned” som bland annat ligger högt på singellistan och har varit ”veckans hitvarning” i ZTV.

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Fredrik Hammarqvist