Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 31 MARS 2000
 
  

Vart tog du vägen?
Klart vi minns Herkules Jonsson. Nu gör han storverk med IT.

Herkules i TV Det var mysigare på 60-talet. James Dickson var Herkules, Tage Danielsson och Gun Holmqvist päronen.
Foto: ROLF PETTERSSON
”Överliggande kramaxel, kalasväv och bubbla förknasare.”
  Trollformen som vände upp ner på vuxenvärlden och vuxenvärden.
  Men vad hände med Herkules efter alla storverk?

  ”Tittarstorm mot Adventskalendern – ’vi vill ha tomtar och lucior istället för en bilmekaniker...’ ”.
  En rubrik ur Aftonbladet den 1 december 1969. Det tittarna stormade mot var ”Herkules Jonssons storverk”, av och med Tage Danielsson. En klassisk julkalender som har gått i repris 1970, 1975, 1983 och 1992.

Jagar tågrånare
  Tage Danielsson är bilmekaniker och pappa till 7-årige Herman Jonsson. En dag ska de testa hur snabbt mamma stenografen kan stenografera och rabblar saker som ligger en mekaniker varmt om hjärtat, nämligen ”kamaxel, kardandrev och dubbla förgasare”. Men mamma skriver fel och vips byter pappan och sonen roller. Herman blir superhjälten Herkules som jagar tågrånare och klurar ut varför polkagrisar alltid är randiga och Tage Danielsson blir en liten grabb med röda manchesterbyxor med gul lapp.
James nu
Foto: PER BJÖRN
James då
Visst är han sig ganska lik. Det är trots allt 31 år mellan bilderna.
  – Tage hittade drömmen som de flesta barn har, nämligen att de vuxna får stryka på foten och barnen får bestämma, säger James Dickson som spelade Herman och Herkules.

”Det var jättejobbigt”
  Då var han en lintott på elva år som kallades naturbegåvning och fynd som absolut skulle bli skådespelare när han blev stor.
  Nu är han en bruntott på 41 år och vd på ett IT-konsultföretag i Stockholm. Det blev aldrig några mer skådespelarmässiga storverk för James Dickson. Kändisskapet var för avskräckande.
  – Jag blev enormt uppmärksammad och det var jättejobbigt. När man är elva vill man bara vara som alla andra. Så jag tackade nej till allt i framtiden. Det händer otroligt nog fortfarande att folk känner igen mig på gatan. Jag har kanske inte förändrats speciellt mycket, säger James Dickson.
  Det blev närmast landssorg när Tage Danielsson dog 1985, endast 57 år gammal.
  – Det var helt underbart att jobba med Tage. Han blev en slags reservpappa för mig. Han var en varm och oerhört professionell person som inte backade för svårigheter, även om det tog tio omtagningar. Den enda gången jag såg att han blev lite förbannad var när vi tog en scen i Sandhamn då han skulle ramla i sjön. Det var tidigt på morgonen och svinkallt så han bad alla att skärpa sig ordentligt så han slapp ramla i sjön flera gånger. Men naturligtvis gick allt fel.

Palme gästspelade
  En dag kom Olof Palme på besök. Kanske var det första och sista gången en statsminister spelar med i en julkalender.
  – Det var jättekul att träffa Olof Palme men han var ingen höjdarskådis. Det märktes att han hade en väldigt stor respekt för Tage. Men dagen innan så kom hockeymålvakten Honken Holmqvist till studion. I en 11-årings hjärta smällde det nästan högre än att träffa statsministern.

Frida Lindqvist

Vart tog ni vägen?
tidigare artiklar i serien:

Drutten och Gena - vart tog ni vägen?
Tryckare - vart tog de lugna låtarna vägen?
Susanne Lanefelt - vart tog du vägen?
Atom - hjälten med världens minsta ego
Lili och Susie finns inte mer
Tårtan - vad hände sen?
Niels Jensen - vad hände sen?
arkiv James Dickson
Namn: James Dickson. Ålder: 41. Familj: Hustrun Anna och barnen Emil, 13 år, och Caroline, 11. Yrke: Vd för Kvadrat konsult. Känd för: spelade Herkules i ”Herkules Jonssons storverk” 1969.
Vad hände med dina idoler? Puls
letar upp stjärnorna som försvann. James Dickson är en av dem. Fler förslag?
Mejla puls@aftonbladet.se

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson