Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 18 FEBRUARI 2000
 
  

Lene Nyström i Aqua snackar kärlek, pengar
och toplessbilder med Puls Tore S Börjesson

Lene Nyström
Foto: RICKARD LAVING
Ta Per Bjurman. Recensent här på tidningen.
  Han hörde Aquas första album och invektiven exploderade som raketer en nyårsnatt.
  Han fann musiken infantil, debil, enfaldig, imbecill, stupid, korkad, blåst, kass, idiotisk, rudis och bäng.

  Sen slog varje singel som Mike Tyson i toppform. När allt var över hade Aqua sålt 23 miljoner skivor. Det finns rätt många smaklösa idioter där ute. Det är en tänkbar slutsats. Eller var Bjurman kanske bara svensk och relativt ensam i sitt omdöme?
  – Nej, vi fick usla recensioner över precis hela världen, säger Lene Nyström utan omsvep.
  Hon har publiken på tå. Männen vid sina fötter. Hon är god för 50 miljoner norska kronor. Den här tjejen kan ta en dålig recension. Hon har ju gjort det, förverkligat sin dröm.
  – På ett eller annat sätt har jag alltid stått på scen. Jag dansade balett i många år och började ta lektioner i fiol när jag var sex år gammal. Ja, jag har alltid gillat rampljuset. Alltid gillat att synas. Spelat teater och så. Det är nåt som funnits i mig från början, viljan att bli artist, men jag upptäckte inte exakt på vilket sätt förrän jag var mitt uppe i det.
  Ett mått på en stjärnas lyskraft är förmågan att sälja lösnummer. I den meningen är Lene gigantisk. I alla fall i hemlandet Norge och Danmark (Aqua är ett till tre fjärdedelar danskt band och Lene delar sin vardag mellan Köpenhamn och London).

Gamla toplessbilder
  Hon ser på den effekten av berömmelsen som en partybrud ser på bakfyllan. Vill man ha njutningen måste man uthärda lidandet. Men roligt är det inte. Tänk dig själv. Du vaknar upp, säger god morgon till världen, käkar frukost och går ut och kanske skiner solen och där runt hörnet ligger kiosken och, hoppsan, just den här dagen finns högvis med tidningar till försäljning i vilka du är naken och bara 16 år.
  Det var precis det som hände henne och hur känner man sig då?
  Som människa och fri individ eller en handelsvara bland andra?
  Lene blev ledsen men mest av allt förbannad. Hon bestämde sig för att anfall är bästa försvar och vek omedelbart ut sig i fashionabla Elle.
  – Jag var 16 år och gjorde ett modelljobb ihop med ett gäng andra tjejer. Fotografen lurade oss på sätt och vis att ta av oss tröjorna. Du vet, du är 16 år och naiv... Det svårt att säga nej om du är i händerna på en manipulerande person. Bilderna var i och för sig inget att skämmas för. Det var inte porr. Men jag ångrar dem väldigt och det blev mycket skriverier om det i Norge och Danmark.
  – Då bestämde jag mig för att ge fotografen fingret genom att ta av mig tröjan på bilder som jag kunde stå för, bilder som kändes bra för mig och som samtidigt skulle ta död på de andra bilderna. Smart? Kanske det, man måste vara smart, åtminstone en gång i livet...

Svårt med kärleken
  Det finns saker hon saknar från livet som det såg ut före berömmelsen.
  – Jag längtar tillbaka till tiden då jag kunde bada i bikini utan att bilderna kom i tidningen. Ja, och kärleken... Allt var mycket lättare med den innan jag blev känd. Det är helt klart. Det är inte kul att jämt se sina kärlekshistorier, eller påstådda kärlekshistorier, på omslag och löpsedlar, eller hur?
  Alla som sett ”Notting Hill” känner igen problematiken.
  Det är svårare att få till det när varje steg man tar registreras av journalister och fotografer. När varje person man syns bredvid sätter igång en spiral av rykten, som sen ska kommenteras, kanske dementeras och sen kommenteras igen.
  Nej, hon och Ulf Ekberg från Ace of Base är inte, har aldrig varit, ett par.
  – Det är nog lättare att vara kille. Jag kopplas ihop med alla möjliga män. Men om nån av killarna i bandet syns bredvid en kvinna uppstår inte samma skriverier i pressen. Det gör det definitivt svårare för mig att ha ett förhållande. Men just nu bryr jag mig inte så mycket. Jag har en man jag är förälskad i och vi har det jättebra.
  Han heter Perikles Kallimanopoulis och är hälften dansk och hälften grek. Han är uppvuxen i USA och bor i London. Han är filmproducent. Han är inte direkt fattig. Över nyåret och millennieskiftet tog han Lene till Mauritius och luxuösa Le Toussrok, som vid flera tillfällen utsetts till världens bästa hotell.
  Barn och giftermål är inte planerat.
  Lika bra det, kanske, senast Lene planerade att gifta sig, året var 1998, så dumpade hon sin dåvarande fästman, tillika livvakt, Jan Brett Schneider, strax före bröllopet. I dag är Jan Brett inte ens etta på listan över tidigare förälskelser. Det är Morten Harket. Han från A-Ha.
  – Jag måste säga att jag var väldigt väldigt förälskad i Morten. Han är den karl jag varit mest förälskad i. Av vissa skäl kunde det ändå inte fungera. Men jag är ingen hjärtekrossare. När det gäller Jan Brett och mig finns det en annan och okänd sida av saken som pressen inte känner till. Jag har aldrig uttalat mig om det och tänker inte göra det nu heller.
  Om berömmelsen både är vän och fiende är stålarna polaren i alla lägen. Ta ditt liv och Lenes liv och jämför problematik och lösningar.
  Du har varit i London. Du har varit i Köpenhamn. Du vet att det gjorde ont i plånboken.
  Eller du kanske bara önskar att du varit i Köpenhamn och London? Du ska åka dit när du får råd. Då kommer det att göra ont i plånboken. Det vet du. Och då snackar vi inte om att bo på de bästa hotellen, om att äta på de bästa restaurangerna, eller om en orgie i underbar, vulgär och utsvävande shopping.
  Det är ditt problem. Det har ingen lösning. Annat än trist sparande.

Köpte två hus
  Lenes problem var att pendlandet mellan de två städerna och lyxhotellen kändes tradigt.
  – Det höll inte i längden. Så jag köpte ett hus i vardera staden. För att få ett hem att komma hem till.
  Varför kan hon köpa två hus och 20 likadana till i 20 andra städer om hon har lust? Eller annorlunda uttryckt: Varför sålde Aquas första album och tillhörande singlar i 23 miljoner exemplar? Ja, okej, publiken var ung, men allt kan väl inte skyllas på föräldrar och dålig uppfostran?
  Lene menar att världens behov av glädje och fest är oändligt. I synnerhet vid den tidpunkt Aqua slog igenom.
  – Det var ett perfekt tillfälle att komma ut med glad popmusik, för då var det överskott på... ja, allt skulle vara så dystert med melankoliska texter och så, det var lite deppigt... Och där kom vi och liksom bara slog ut med färg och glädje och glada sånger. Jag tror det var huvudskälet till att vi slog så stort över hela världen.

Svårt att åldras
  Hur man som sångerska och blickfång i Aqua åldras med värdighet är en annan fråga. Om tio år är hon 37. Att då stå och sjunga ”Barbie Girl”...
  Nej.
  Å andra sidan: Beatles började med ”I wanna hold your hand” och nådde senare fram till ”Happiness is a warm gun”...
  Tills vidare nöjer sig Lene Nyström med att sjunga om Spindelmannen och andra seriehjältar i nya singeln ”Cartoon heroes” och, visst, den rusade raka vägen upp i toppen på Europas singellistor.
  Hon är där alla andra vill vara. Om de bara slutade att hyckla så förbannat.
  – Ta grungebanden, ta vilka rockband som helst, alla säger att de vill vara underground... Bullshit! Maximal bullshit! Alla vill nå ut till så många människor som möjligt. Alla vill nå berömmelse. Alla vill få erkännande för vad de presterar. Alla vill vara kommersiella.

tore.borjesson@aftonbladet.se

arkiv Lene Nyström
Aqua Lene med grabbarna.
Foto: Rickard Laving
Yrke: Sångerska i Aqua. Född: 2 oktober 1973. Födelseort: Tönsberg, Norge. Bor: Äger hus i Köpenhamn och London. Längd: 170 cm. Vikt: 53 kg. Syskon: Systern Emilie. Idol: Ingen i dag, men i tonåren var Michael Jackson gud. Favoritbok: ”American Psycho” av Brett Easton Ellis. Fordon: En Wrangler jeep och en Jaguar. Husdjur: En hund, beaglen Dr Jones. Tidigare jobb: Bartender, fotomodell och tv-värdinna i norska ”Lyckohjulet”. Fästman: Perikles Kallimanopoulis, filmproducent. Om 10 år: ”Då lever jag på en stor bondgård omgiven av en massa djur.” Övriga medlemmar i Aqua: Sören Rasted, 30 år, René Dif, 32 år, Claus Norreen, 29 år. Aqua, diskografi: ”Aquarium” (-97), ”Aquarius” (släpps den 28 februari).

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson