Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 29 DECEMBER 1999
 

Största hotet vid nyår: kärnkraftsolycka i öst

50 MIL FRÅN LULEÅ Kärnkraftverket som försörjer Murmansk och Kolahalvön med ström har tidigare drabbats av driftstopp som varit ytterst nära att orsaka allvarliga olyckor. I Norge varnar nu SKI för följderna av ett sammanbrott på elnätet.
”Olika scenarier har förts fram. Ett är att Y2k-störningar på nätet medför att kärnkraftverken snabbstoppas och tappar det yttre elnätet och blir beroende av de interna dieselgeneratorerna. Det andra är att driftstörning i ett kärnkraftverk gör att detta snabbstoppas vilket leder till bortfall...”

ur SKI:s pm 99:63 från 10 december

Svår kärnolycka avvärjdes i sista stund. Storm gjorde Kola-kraftverket strömlöst.

Svenska experter varnar för svåra strömavbrott i samband med årsskiftet
Det största hotet vid millennieskiftet – kärnkraftverken i öst.
  Experterna fruktar att elnätet i öst ska drabbas av störningar. Det kan orsaka allvarliga olyckor.
  – Det finns en viss oro för kärnkraftverken i öst, medger Sture Ericson, generaldirektör i Överstyrelsen för civil beredskap.
   Det är till hans myndighet alla svenska verk och länsstyrelser ska lämna rapporter under millennieskiftet. De ska sedan blixtsnabbt analyseras, sammanställas och skickas till regeringens expertgrupp.
  Deras första möte hålls klockan 13.30 på nyårsafton – totalt ska gruppen träffas åtta gånger fram till klockan 09.30 på nyårsdagen. Därefter sammanträder de varje dag till den 11 januari.

Statsministern hos kungen
  
– För att inte ta onödiga risker finns en rapportorganisation, säger Birgitta Heijer, statssekreterare på näringsdepartementet.
  Statsminister Göran Persson firar millennieskiftet på kungaparets galamiddag på Stockholms slott. Men han och fyra kollegor – försvarsminister Björn von Sydow, näringsminister Björn Rosen-gren, socialminister Lars Eng-qvist och justitieminister Laila Freivalds – är beredda att med bara tio minuters varsel inleda ett regeringssammanträde.
  Vad kan då hända?
  Generaldirektör Sture Ericsson ser ett orosmoln på himlen – kärnkraftverken i öst.
  – Det finns en osäkerhet. Vissa presskonferenser som har hållits i Moskva har inte direkt lugnat västliga observatörer, säger han.

”Beroende av elförsörjning”
  
– Visserligen är inte de kärnkraftverken lika datoriserade som Sveriges, men de är beroende av elförsörjning. Om stomnäten slutar att fungera kan det bli problem.
  Aftonbladet har tagit del av en skrivelse som Statens kärnkraftsinspektion skickat till regeringen. SKI konstaterar att säkerhetssystemen i kärnkraftverken i öst sannolikt klarar årsskiftet eftersom de inte är datoriserade.
  Däremot slår SKI larm om att det kan uppstå fel i verkens övervaknings- och presentationssystem. Det kan i sin tur leda till att personalen feltolkar information, vilket ökar riskerna.
  – De måste då förlita sig på konventionell utrustning, men enligt våra informationer sker sådan träning, säger Christer Viktorsson, ställföreträdande generaldirektör på SKI.
  Under nyårsnatten kommer experter från SKI och Statens strålskyddsinstitut att noga följa utvecklingen.
  Själv delar dock Christer Viktorsson inte Sture Ericsons oro för vad som kan hända.


Siffrorna i mikrochips skapar problem
I dag använder vi inte bara datorer utan också elektronisk utrustning som styrs av mikrochips. I många mikrochips skrivs årtal med två siffror i stället för fyra, 99 i stället för 1999.
Eftersom år 2000 då blir 00 kommer en del apparater och system att störas i sina funktioner, orsaka fel eller stanna helt om de inte 2000-säkrats.
Källa: 2000-delegationen

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER